BBC pomáhá zachránit díky digitálním platformám africkou angličtinu pidgin

21. září 2017

Jazyk pidgin je kombinací angličtiny a místních jazyků. Běžně se s ním mluvilo v afrických zemích zejména v době otrokářství v průběhu sedmnáctého a osmnáctého století.

Britský veřejnoprávní rozhlas BBC se zavázal k tomu, že bude díky svému mezinárodnímu zpravodajství BBC World Service podporovat rozvoj anglického jazyka pidgin, kterým se hovoří zejména v západní Africe. Vysílání „pidgin angličtiny“ bude probíhat v rámci digitálních platforem (mj. DRM), které BBC směřuje do tohoto regionu. Pidgin je jedním z nejrozšířenějších jazyků v regionu, a to přesto, že není uznávaný jako oficiální.

BBC World Service plánuje v daném regionu nabídnout také více obsahu pro mobilní a video platformy, zároveň počítá i s větší přítomností na sociálních sítích. Jazyk pidgin, jak vysvětluje britská veřejnoprávní instituce na svém webu, je kombinací angličtiny a místních jazyků. Jde o jazyk, který umožňuje domluvit se lidem, kteří nemají společnou řeč. Pomyslného vrcholu v regionu dosáhla angličtina pidgin v 17. a 18. století v době otrokářství, kdy se používala na březích států, které sousedily s Atlantským oceánem. V současné době se s ní ve velké míře komunikuje v Nigérii, Ghaně, Kamerunu a Rovníkové Guineji.

autor: lukpo
Spustit audio