BeatBullying. Šikanovaným žákům začnou pomáhat jejich vrstevníci

20. červen 2014

V České republice startuje mutace úspěšného britského programu proti šikaně, který se zaměřuje také na fenomén tzv. kyberšikany. Jednou z mentorek je i dívka, která elektronickou šikanou také zažila.

V současnosti je kyberšikana rozšířený fenomén i u nás. Jak upozorňuje Lenka Eckertová z Národního centra bezpečnějšího internetu, může být někdy nebezpečnější než šikana tváří v tvář:

„Nebezpečnější je v tom, že je zákeřná, plíživá. Dá se špatně odhalit, protože neexistují fyzické stopy, neexistují jednoznačné důkazy o tom, že je té oběti ubližováno.“

Podle loňského průzkumu E-Bezpečí se 50 % dětí setkalo s elektronickou šikanou.

„Počínaje nějakými agresivními esemeskami, přes prozvánění a nepříjemné telefonáty. Když se přesuneme od mobilních telefonů na internet, tak je to například zakládání falešných profilů nebo dokonce celých webových stránek, napadání skrze sociální sítě, nebo naopak třeba vyloučení z nějaké komunity,“ vypočítává Lenka Eckertová.

Naučte se mít rádi sami sebe, radí mentorka Monika

Projekt BeatBullying popisuje lektorka dětských mentorů Zuzana Brotánková takto:

„Základem je vyškolení tzv. peer mentorů. Odstarňuje se zde problém svěření se nějaké autoritě. V České republice funguje program prakticky tak, že na základní nebo střední škole pracujeme se skupinou dětí od 11 do 17 let. Během dvou dnů je naučíme, jak si navzájem pomáhat s jejich vrstevníky, a to jak tváří v tvář, tak v chráněném prostředí na chráněné stránce BeatBullying.org.“

Monika Šmolcnopová, která je jednou z prvních českých mentorek projektu, přibližuje, jak vypadá její práce:

„Celá pomoc probíhá komunikací. Pořád s tím člověkem komunikujete, hledáte chyby, jestli se někde něco nestalo, proč mu ti lidé ubližují, jak se s tím má vypořádat, co má dělat a jakto má říct rodičům, komu to má říct a tak dále.“

Monika byla sama obětí šikany. Co by si poradila?

„Poradila bych si to, co jsem si sama tehdy poradila: naučit se mít ráda takovou, jaká jsem. To učím i své klienty, protože většinou někoho napadají, protože má jinou postavu, že je malý, chytrý nebo oblíbený,“ odpovídá Monika Šmolcnopová.

Mentorů bude stále víc

Dětských mentorů by v České republice mělo být do září několik tisíc. Chat na internetových stránkách BeatBullyingu je v provozu každý den od 14 do 22 hodin.

Vedle mentorů jsou k dispozici i dospělí dobrovolníci, kteří pomáhají řešit komplikovanější případy. K dispozici je také psycholog a speciální tým na řešení krizových situací, který v nouzi kontaktuje policii nebo záchrannou službu.

Poslechněte si celý příspěvek v horní části článku!

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.