Belgický rozhlas RTBF slibuje na rok 2017 velké plány s digitálním rádiem DAB+

19. říjen 2016

„V Belgii by mělo být k dispozici prostřednictvím digitálního rádia po celé zemi okolo pětatřiceti programů,“ uvádí veřejnoprávní vysílatel.

Velké plány s digitálním vysíláním ve formátu DAB+ má na rok 2017 belgický veřejnoprávní rozhlas RTBF. Vyplývá to z informací, které médium zveřejnilo na svém webu. O stávající situaci hovoří RTBF jako o testovací fázi, velký start má přijít právě v příštím roce. S podrobnostmi je však médium prozatím opatrné. Více může nicméně prozradit rozhovor s Laurentem Finetem, který je ředitelem výroby a spadá pod něj i problematika digitálního rádia.

„V rámci DAB+ bude k dispozici mnohem více kanálů. V současné době nás omezuje VKV na výběr z přibližně patnáctky až dvacítky rozhlasových stanic. V Belgii by mělo být k dispozici prostřednictvím digitálního rádia po celé zemi okolo pětatřiceti programů,“ uvádí RTBF. Do této cifry přitom nepočítá možnost regionálních a lokálních multiplexů. V případě veřejnoprávního média se mohou posluchači a majitelé DAB přijímačů těšit i na lepší kvalitu zvuku. Belgie nemá prozatím stanovený harmonogram vypnutí FM distribuce, nicméně souběh obou technologií odhaduje na dobu patnácti let.

autor: lukpo
Spustit audio