Belgický rozhlas VRT vylepšil zvukovou kvalitu, 80 kbps jako standard v DAB+

11. květen 2018

Právě kvalitu zvuku bývá často diskutovaným tématem u digitálního rozhlasu. Vždy je třeba najít kompromis mezi počtem stanic v multiplexu a jejich datovým tokem, aby byl posluchač spokojen.

Belgický veřejnoprávní rozhlas VRT pracuje na zlepšování zvukové kvality pro posluchače, kteří se nacházejí v dosahu jeho rozhlasového multiplexu. Prakticky všechny stanice jsou nyní šířeny s datovým tokem 80 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. U vybraných programů byl dokonce nasazen bitrate 96 kbps. Informoval o tom portál Totaal TV. Veřejnoprávní rozhlas VRT, respektive jeho vysílání, je určený pro oblast Flandry (Vlámsko).

Portál Totaal TV dále upozorňuje na skutečnost, že některé stanice se uchýlily k datovému toku s hodnotou 48 kbps. Pokud není použito modernější kódování HE-AAC, verze 2, bude zvuková kvalita špatná. Programová nabídka rozhlasových stanic v Belgii je bohatá, protože obyvatelé Vlámska mohou přijímat stanice z Valonska a naopak. Další možností je zachycení signálu DAB+ z okolních států. V současné době funguje v Belgii šest rozhlasových sítí, přičemž veřejnoprávní rozhlas VRT již přechod na modernější kódování realizoval.

autor: lukpo
Spustit audio