Benzin ani nafta už dále zdražovat nebudou, tvrdí analytici

Za natankování plné nádrže aut platí motoristé stále víc a pohonné hmoty opět v minulém týdnu zdražovaly. Růst cen už ale zpomaluje a podle analytiků by už ceny benzinu a nafty neměly výrazně růst. Ovlivnit ceny i pro české řidiče může dohoda kartelu OPEC o snížení těžby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tankování, nafta, benzín

tankování, nafta, benzín | Foto: Fotobanka Pixabay

Zdražování benzinu a nafty zpomaluje. Cena nejpoužívanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 7 haléřů na 31 korun a 10 haléřů. Cena nafty pak o 16 haléřů na průměrných 30 korun a 41 haléřů. Vychází to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Nejvíc peněz za tankování benzinu zaplatí řidiči v Praze, kde se cena blíží 32 korunám za litr. Nafta je nejdražší v Jihomoravském kraji. Naopak nejméně peněz vytáhnou motoristé na čerpacích stanicích v Pardubickém kraji.

U benzinu kolečko, u plynu kosočtverec. Čerpací stanice v EU sjednotí označení paliv

Číst článek

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka zůstanou v následujících dnech ceny zhruba stejné jako v uplynulém týdnu. „Cena ropy v posledních dnech stagnuje, případně dokonce mírně klesá. Lze očekávat, že tento vývoj se projeví i na cenách pohonných hmot v ČR, zdražování by tedy v druhé polovině ledna mělo skončit,“ vysvětluje Tomčiak. Dodává, ale že zatím neočekává zlevňování pohonných hmot.

V cenách pohonných hmot hraje důležitou roli i vývoj cen ropy. Kartel OPEC se na konci listopadu dohodl na snížení těžby černého zlata. I s nečlenskými zeměmi by měla klesnout těžba o milion osm set tisíc barelů denně.

Pokud opravdu všechny země dodrží úmluvu a sníží svojí těžbu, bude ropy na trhu méně a její cena bude opět stoupat. To by se pak opět projevilo na růstu cen pohonných hmot. Saúdská Arábie, která je největším vývozcem suroviny na světě, už svou těžbu černého zlata snížila o půl milionu barelů denně. Jenže Spojené státy se k dohodě nepřipojily a můžou tak těžit, kolik chtějí, říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

„Těžaři nabírají dech, cena nad padesáti dolary je motivuje otevírat ropné vrty a to může znamenat, že i když kartel OPEC omezí nabídku ropy, tak Amerika to může dohnat a nabídku dorovnávat,“ vysvětluje analytik.

V takovém případě by ropy bylo na trhu dostatek a její cena by nestoupala. To by mělo vliv i na pohonné hmoty a jejich cena by nemusela dál růst.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme