Berdych českému týmu v baráži Davis Cupu v Indii nepomůže

Čeští tenisté musí baráž o Světovou skupinu Davisova poháru proti Indii odehrát bez Tomáše Berdycha. V nominaci jsou Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Radek Štěpánek a Adam Pavlásek. Zápas se uskuteční 18. až 20. září v Dillí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

- Český tenista Tomáš Berdych zvládl na úvod US Open roli favorita a Američana Bjorna Fratangela porazil 6:3, 6:2, 6:4

- Český tenista Tomáš Berdych zvládl na úvod US Open roli favorita a Američana Bjorna Fratangela porazil 6:3, 6:2, 6:4 | Zdroj: Reuters

Složení týmu oznámil kapitán Jaroslav Navrátil pár hodin poté, co Berdych vypadl v osmifinále US Open s Francouzem Richardem Gasquetem. Absenci šestého hráče světa v boji o záchranu mezi daviscupovou elitou chápe a respektuje.

„Cesta do Indie by od něj byla velkou obětí a riskováním výsledků v závěru sezony. Boj o Světovou skupinu je důležitý. Ale je třeba mít též na paměti, jak cenné a důležité zápasy odehrál Tomáš v minulých letech a jak přispěly ke dvěma našim vítězstvím,“ okomentoval Navrátil omluvenku daviscupového šampiona z let 2012 a 2013.

„Přesto by bylo alibistické letět do Indie se skloněnými hlavami. I bez Tomáše máme natolik zkušený a silný tým, že by měl v baráži uspět a Světovou skupinu vybojovat,“ dodal český kapitán.

Na tom, že Berdych baráž vynechá, se s ním a manažerem Miroslavem Černoškem dohodl v noci na dnešek.

„Tomáše po US Open čeká velmi náročný konec sezony. Usiluje o sedmou účast na Turnaji mistrů v řadě, což je sportovně nesmírně cenná a prestižní záležitost, od které se odrazí celá sezona 2016,“ uvedl Černošek, jehož společnost Česká sportovní české zápasy v Davisově poháru zajišťuje.

Jiří Veselý postoupil v Bukurešti do finále | Foto: David Kalvas

Češi jsou i bez Berdycha favority

Indové nominovali už dříve. V jejich výběru nechybí dvaačtyřicetiletý Leander Paes, který doplnil v nominaci dalšího deblového specialistu Rohana Bopannu, Somdeva Devvarmana (152. v žebříčku ATP) a Yukiho Bhambriho (145.).

Český tým bude hrát baráž po čtyřech letech poté, co v březnu podlehl v Ostravě v oslabené sestavě bez Berdycha a Štěpánka australským tenistům 2:3. S Indy hráli čeští reprezentanti naposledy v roce 1997, kdy je v Příbrami porazili 3:2.

Papírovými favority budou i nyní, neboť Veselý (48.) i Rosol (87.) jsou v žebříčku výrazně výš než soupeři. Pavlásek figuruje na 149. příčce, Štěpánek po zdravotních problémech spadl na 285. místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme