Beton i vizovické těsto na sochách? Materiálový kontrast je lákavý, říká mladá umělkyně

V liberecké Oblastní galerii vystavuje své sochy a kresby Anna Hulačová, finalistka ceny Jindřicha Chalupeckého a výtvarná osobnost roku 2016. Jedna z nejvýraznějších mladých českých autorek současné doby slaví se svými betonovými postavami úspěch doma i v zahraničí. Na své tajemné figury plné symbolů a náznaků používá autorka často nezvyklý materiál. Tvoří s cukrářskými špičkami, používá vizovické těsto, ale třeba i tisk nebo včelí plástve.

Hlavní sochou celé výstavy je Povýšení na pracovní pozici – dva muži, jeden klečící – s touto souchou Hulačová zabodovala na ceně Jindřicha Chalupeckého. „Z tohoto sousoší jsme vycházeli s koncepcí celé výstavy,“ říká autorka.

Zajímavé je, že některé doplňky a části soch jsou z těsta. „Je to vizovický typ těsta, zapékám ho na sochách. Je to pro mě materiálový kontrast k tomu suchému betonu, materiálový kontrast je pro mě lákavý.“

Anna Hulačová tvoří s cukrářskými špičkami, používá vizovické těsto, ale třeba i tisk nebo včelí plástve

Většina soch Anny Hulačové není vyšších než jeden metr. „Na jednu stranu je to kvůli praktičnosti – když to tahám sama,“ říká s úsměvem umělkyně a dodává: „Na druhou stranu se říká, že životní měřítko není pro člověka přitažlivé. Samotné je mi sympatické, když je ta věc poddimenzovaná a můžu ji zkoumat v detailech.“ Výstava Odpočinek mezi směnami potrvá v Oblastní galerii až do 26. června.

V liberecké Oblastní galerii vystavuje své sochy a kresby Anna Hulačová
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio