Bezdrátový přenos energie na vzdálenosti 55 a 500 metrů

18. březen 2015

Vědci z Japonské kosmické agentury (JAXA) úspěšně přenesli pomocí mikrovln elektrický výkon ve výši 1,8 kilowattů na vzdálenost 55 metrů. Jedná se o důležitý krok směrem k dálkovému dobíjení různých elektrických zařízení, ale také ke splnění snu o vytvoření slunečních elektráren v kosmu.

O tom, že se elektromagnetická energie může šířit i prázdným prostorem, nebylo pochyb již v polovině 19. století, kdy se zrodila první souvislá teorie elektromagnetických jevů a elektromagnetického pole. Proto bylo bezdrátové pohánění a dobíjení elektrických strojů či přístrojů snem inženýrů už minimálně od dob Nikoly Tesly. Podobné ambiciózní plány však narážely na dost vážný praktický problém – přenos elektromagnetické energie přes prázdný prostor je neskutečně ztrátový, a to tím víc, čím větší je vzdálenost, přes kterou probíhá.

Přenesený výkon o výši 1,8 kW stačí pro napájení rychlovarné konvice nebo menšího elektrického kotle. Vydaná zpráva bohužel neuvádí údaje o percentuální účinnosti mikrovlnného přenosu energie, tj. kolik % původně vyslané energie bylo zachyceno a zpracováno na straně přijímače mikrovln. Mikrovlnné vysílání však bylo podle zprávy velmi směrované a přesně zacílené na malou přijímací anténu.

Téměř zároveň ovšem japonská firma Mitsubishi Heavy Industries Ltd. oznámila podobný pokus - bezdrátový mikrovlnný přenos výkonu 10 kilowattů na vzdálenost 500 metrů. Její test se odehrál v městě Kobe. Také v tomto případě firma bohužel nesdělila účinnost přenosu, avšak ta zřejmě nebyla velká, protože výsledek přenosu signalizovala pouze soustava svítidel na bázi svítivých diod (LED). Firma doufá, že její nová technologie najde praktické aplikace do pěti let, ať už jde o bezdrátové dobíjení elektrických dopravních prostředků, dálkovou dodávku energie pro výstražná světla na vysokých stožárech a věžích nebo nouzové dodávky energie, směrované do izolovaných oblastí při přírodních katastrofách.

Logo

Podobné pokusy jsou poměrně důležité pro technologii i ekonomiku země, která se po katastrofě ve fukushimské jaderné elektrárně v roce 2011 potýká s nedostatkem elektrické energie. Japonská kosmická agentura se také dlouhodobě zabývá konceptem výstavby solárních elektráren na oběžné dráze, přičemž chce vyvinout všechny potřebné prvky této technologie zhruba do roku 2040.

Zdroje: Phys.Org, ScienceAlert, Japan Times, Mitsubishi Heavy Industries, Techworm, Discovery News, Next Big future

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio