Bezpečnostní incident nad Českem. Indické letadlo se nenahlásilo, startovaly k němu německé stíhačky

VIDEO V ČLÁNKU. Indický Boeing 777 způsobil poprask ve střední Evropě. Po odletu ze slovenského vzdušného prostoru se nehlásil české letové kontrole. Stroj se nechoval podezřele, přesto k němu v Německu poslali stíhačky, informovala německá služba pro bezpečnost leteckého provozu DFS. Pravděpodobně však šlo jen o chybu pilotů, kteří přepnuli na špatnou frekvenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indický Boeing nekomunikoval s českou letovou kontrolou. V Německu k němu musely startovat stíhačky

Indický Boeing nekomunikoval s českou letovou kontrolou. V Německu k němu musely startovat stíhačky | Foto: Youtube .com

Letadlo indické společnosti Jet Airway na cestě z Bombaje do Londýna ve čtvrtek bez problémů opustilo slovenský vzdušný prostor, kontrolorům v Praze se už ale nenahlásilo a piloti nekomunikovali ani na nouzových frekvencích.

Stroj se nechoval nijak podezřele a neodchýlil se od své trasy, přesto museli kontroloři vyhlásit pohotovost. Proto odstartovaly dvě německé stíhačky, protože letadlo už se blížilo k hranicím.

V Melbourne narazilo letadlo do obchodního centra, zemřelo pět lidí

Číst článek

„O nasazení německých stíhaček rozhodla centrála NATO. Než se vyčerpaly všechny možnosti k navázání kontaktu, letadlo už bylo u německých hranic a české stíhačky by už nestihly vystartovat,“ vysvětlil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Řízení letového provozu České republiky Richard Klíma, proč k letadlu nevystartovaly české stíhačky.

Kontakt se nakonec podařilo navázat prostřednictvím posádky jiného stroje stejné společnosti, který byl tou dobou ve stejné oblasti. Dvě německé stihačky Eurofighter přesto pro jistotu indický stroj s 330 cestujícími dostihly a nakonec ho doprovodily až na přistání na londýnském letišti Heathrow. Podle jedné z verzí piloti nastavili omylem špatnou frekvenci. Vyšetřování ale pořád běží a indická posádka je mezitím mimo službu.

Podle portálu The Economic Times důvodem komunikačních potíží byl spánek jednoho z pilotů, což není zakázané, a také fakt, že druhý pilot naladil při přechodu pod pražskou letovou kontrolu špatnou frekvenci a navíc si ztlumil hlasitost ve sluchátkách.

Celý zásah natočila posádka letadla společnosti British Airways, které letělo ve stejném koridoru o několik set metrů výš a kousek za indickým strojem. Na pozadí nízkých mraků osvětlených zapadajícím sluncem je krásně vidět přílet stíhaček a jejich těsné přiblížení k obřímu dopravnímu letadlu.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme