Biatlonová unie řeší ruský doping, Koukalová i Fourcade hrozí bojkotem

Rusko může přijít o pořádání biatlonových Světových pohárů i mistrovství světa. Tyto návrhy bude kvůli velkému dopingovému skandálu řešit na svém mimořádném zasedání výkonný výbor Mezinárodní biatlonové unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusové by mohli přijít o pořadatelství Světových pohárů, možná i o MS

Rusové by mohli přijít o pořadatelství Světových pohárů, možná i o MS | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

„Když se nic nestane do ledna, požádám své zahraniční kolegy: Nory, Němce, Čechy a další, aby nestartovali,“ řekl nejlepší biatlonista současnosti Francouz Martin Fourcade norské televizi NRK v narážce na dosavadní nečinnost Mezinárodní biatlonové unie.

Přestože svá slova později mírnil, další závodníci se skutečně přidali. K případnému bojkotu březnového SP v Ťumeni už se přihlásily český a norský tým v čele s Gabrielou Koukalovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světové hvězdy hrozí bojkotem, pokud IBU nebude řešit ruský doping. Mezinárodní biatlonová unie se dnes sejde

„Pokud se s tím něco neudělá, tak do Ťumeně určitě taky jet nechci. Férový přístup vůči všemu je jediná šance, jak si vážit sám sebe,“ říká držitelka Velkého křišťálového glóbu.

Ve zprávě Světové antidopingové agentury je zmíněno 31 případů týkajících se ruského biatlonu. Jako trest je ve hře odebrání akcí, které má Rusko v nejbližší době hostit včetně Světových pohárů v této i příští sezoně.

O pořádání toho v březnu 2018 by pak Češi případně měli zájem. „Zemí, které na to čekají, je spousta. Ale kdyby jim Světový pohár sebrali, budeme se chtít do výběru na příští sezonu přihlásit,“ říká šéf biatlonového svazu Jiří Hamza.

Mezinárodní biatlonová unie může Rusku odebrat i mistrovství světa 2021, které mu před pár měsíci přidělila.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme