Bílá tygřata: dva samečci, jedna samička

27. srpen 2012

Nejočekávanější tajemství letošního léta v liberecké zoo má své vyústění: bílá tygří mláďata, která se narodila 1. července, jsou dva samečci a jedna samička. Tři koťata totiž čekala v osmi týdnech jejich života nezbytná veterinární prohlídka a také vážení, čipování, a očkování.

Aktuální hmotnost tygříků se přitom pohybuje od 6,3 kilogramu (samička) až k 6,9 kilogramu (oba samečci). Ještě předtím bylo nutné oddělit matku Suryu Báru, která zhruba 20 minutový zákrok přečkala ve venkovní expozici, kam už 14 dní vždy po ránu běžně chodí. Vše se odehrálo bez zbytečných prodlev s cílem co nejvíce minimalizovat stresovou zátěž matky i jejích potomků. Podobná procedura pak čeká tygříky ještě za několik týdnů.

Mládě tygra bílého v Zoo Liberec

Zoo Liberec zároveň prakticky ihned spustila finální výběr jmen, která tygříci dostanou při křtinách 8. září. Z 2240 návrhů, došlých do zoo od zájemců z veřejnosti, bylo již na začátku týdne vybráno 69 samčích a 64 samičích jmen, která postoupila do dalšího kola. Z nich se nejprve vytříbí dvacítka nejlepších (pro obě pohlaví), která následně projde dalším důkladným zkoumáním. Na konečné podobě jmen se bude kromě zaměstnanců zoo částečně podílet i veřejnost a kmotři, kteří přijali účast na křtinách. Jejich jména ale prozradíme až příští týden. Vítězný návrh z veřejnosti odmění Zoo Liberec nejen upomínkovými předměty a účastí vítěze na křtinách, ale také poukazem na zážitkový program Ošetřovatelem v zoo na úseku šelem.

Mládě tygra bílého v Zoo Liberec
autor: ZOO Liberec
Spustit audio