Bílé Karpaty slaví 36 let přísné ochrany přírody. V roce 1980 se staly Chráněnou krajinnou oblastí

4. listopad 2016

Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty je šestatřicet let. Sahá od jihomoravských vinohradů až k valašským pralesům. Výjimečně pestré společenství rostlin a živočichů pomohli vytvořit pastevci, kteří svahy kolonizovali.

Bílé Karpaty jsou velmi pestré společenství pralesů, luk a vodních ploch. Ale to, co je dělá opravdu výjimečnými, jsou orchidejové louky. Jedním z nejvýznamnějších prvků Bílých Karpat je rezervace Čertoryje nedaleko Hrubé Vrbky.

„Národní přírodní rezervace Čertoryje, která má i s ochranným pásmem více než 80 hektarů, je opravdu velké území a jeden z nejkrásnějších komplexů orchidejových luk v celé střední Evropě. Je to území, kde se vyskytují stovky druhů chráněných rostlin. Navíc se ukazuje, že louky jsou starší, než jsme si původně mysleli,“ říká projektový manažer správy CHKO Libor Ambrozek.

Podle Ambrozka jsou zde louky už asi tisíc let. A i když tady teď už prakticky nic nekvete, místo za návštěvu stojí i teď. „Nejkrásnější jsou ty louky samozřejmě, než se pokosí, v květnu a zvláště koncem června, kdy jsou velmi barevné. Ale ty rozptýlené duby, které se teď zbarvily do oranžova, tomu dávají charakter jedinečného místa. Myslím ale, že výlet sem stojí zato v každém ročním období,“ dodává Ambrozek.

Prales Ščúrnica

Na opačném konci Bílých Karpat u Valašských Klobouk ekologové rozšiřují prales Ščúrnica. K je o zachování přispěla před lety i majitelka části lesa Dana Filáková, která ho prodala pozemkovému spolku.

V pralese Ščúrnica žije také řada vzácných živočichů, například Mlok skvrnitý

„Byly tam 140leté stromy, které bylo potřeba vykácet. Ale je tam těžký terén, takže jsem byla ráda, že to přišlo do takových rukou. Protože když to člověk vykácí, musí to osadit a tak dále. A trvá to sto let, než ta hora naroste,“ říká Dana Filáková.

Právě díky rozmanitosti lesů a luk jsou Bílé Karpaty jednou z nejcennějších evropských lokalit.

autor: rv
Spustit audio