BIOCEV zahajuje první výzkumný program

1. listopad 2012

Podpořit národní i evropský rozvoj biomedicínského výzkumu a moderních molekulárních biotechnologií využitelných pro vývoj nových léků a nových diagnostických i léčebných postupů, ale také zajistit špičkové podmínky pro výzkum vynikajícím vědeckým týmům a posílit spolupráci s významnými zahraničními vědecko-výzkumnými institucemi: to je hlavní cíl biotechnologického a biomedicínského centra pro inovativní výzkum BIOCEV.

BIOCEV je jedním ze šesti dosud schválených velkých vědeckých projektů zvaných Centra excelentního výzkumu či Centra excelence, je z významné části financován z peněz EU a má se stát součástí Evropského výzkumného prostoru. Podílí se na něm šest ústavů Akademie věd a dvě fakulty Univerzity Karlovy.

Ačkoliv má výstavba centra ve Vestci u Prahy začít až v polovině příštího roku, už tento týden byl slavnostně zahájen první výzkumný program "Funkční genomika". O BIOCEVu hovoří v příspěvku Jany Olivové profesor Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd a předseda Rady BIOCEV, a profesor Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy.

autor: Jana Olivová
Spustit audio