Biochemik a hudební skladatel Petr Cígler o propojení hudby a vědy

3. srpen 2015

Co mají společného křídla motýlů a kvantové počítače? Jakou perspektivu v medicíně mají nanodiamanty? Může vědecké myšlení pomáhat v hudbě? Ve Studiu Leonardo to prozradí biochemik a hudební skladatel Petr Cígler.

Biochemik Petr Cígler s kolegy propojil nanočástice zlata, virové obaly a slepil je pomocí DNA. Netradiční oblast výzkumu, kterou nazývá molekulárním designem, považují vědci za mimořádně perspektivní. Co mají společného křídla motýlů a kvantové počítače? Dovedete si představit molekulární lepidlo? Proč je pro vědce tak důležitá možnost změny vlastností světla? Jakou perspektivu mají nanodiamanty v medicíně? Může vědecké myšlení pomáhat hudbě?

O tom bude s Petrem Cíglerem mluvit Martina Mašková.

Petr Cígler působí v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze. V roce 2011 dostal vědeckou cenu České naděje 2011 za objev nového typu krystalické nanočástice. Vystudoval anorganickou chemii na PřF UK a analytickou chemii na VŠCHT. Byl na roční stáži na v Kalifornii, po níž se specializoval na nanochemii a lékařskou chemii. Dlouhodobě se věnuje mladým badatelům, působí v týmu, který připravuje a organizuje Chemické olympiády.

Pořad je reprízován.

autor: mam
Spustit audio