Biolog František Sehnal zkoumal, jak namíchat elixír mládí

4. prosinec 2021

Ve věku 83 let zemřel vědec František Sehnal. Od poloviny 80. let působil na jihu Čech. Zabýval se mimo jiné výzkumem hedvábí a jeho užití v medicíně nebo hubením hmyzích škůdců. Patřil mezi zakladatele Jihočeské univerzity, roky stál v čele Biologického centra Akademie věd. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl pro cyklus Jihočeši.

Ačkoli se celý život zabýval drobnými organismy, ze všeho, co řekl, byl slyšet nadhled. Získaný jednak bohatými mezinárodními i prostě mezilidskými zkušenostmi, ale ještě o něco víc nadhled vrozený.

„Ve skautu mi říkali kytičkář,“ vyprávěl František Sehnal o jasné volbě, která ho vedla k vysokoškolským studiím a pozdějšímu uplatnění. Jeho profesí i láskou se stala biologie.

Čtěte také

Ačkoli od květin nadlouho odbočil k hmyzu, coby dlouholetý ředitel Biologického centra Akademie věd České republiky se na čas vrátil i k říši rostlinné. Stál například za výzkumem geneticky modifikovaných potravin nebo za projekty ochrany životního prostředí.

Osobně se nejvíc zabýval výzkumem takzvaných hormonálních podmiňovatelů u hmyzu. Využít se dají jednak k hubení škůdců nebo proti komárům, ale také – a to vás možná překvapí – k uspokojení odvěké touhy člověka po věčném mládí.

„Juvenilní hormon udržuje hmyz ve stálém mládí. Pokud mají například housenky tento hormon, tak rostou a jsou to pořád větší a větší housenky, můžete je učinit skoro nesmrtelnými. Budou žít třikrát déle než normálně, což by u člověka znamenalo skoro tři sta let. To už by stálo za to, že?“ usmíval se profesor František Sehnal. „Takže juvenilní hormon je v popředí zájmu vědců po celém světě,“ dodával.

Celé vyprávění Františka Sehnala si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související