Biologická rozmanitost podle vzorce

27. září 2012

Jak se mění počet druhů v závislosti na ploše. Plasty bez ropy. Průkazy energetické náročnosti budov už od ledna. Poslední medvěd Šumavy. Lososi versus lachtani.

Aktuálně: Od ledna příštího roku by každá prodávaná a nově pronajímaná budova měla mít průkaz energetické náročnosti, který by se dal přirovnat k již existujícím energetickým štítkům u různých elektrospotřebičů.

Biodiverzita: Česko-americký tým objevil univerzální matematický vztah, který popisuje, jak se mění počet druhů organismů v závislosti na studované ploše. Vzorec biologické rozmanitost pomůže např. odhadnout počet druhů, které by vymřely, pokud bychom zničili jejich přirozené prostředí. Objev zveřejnil prestižní Nature.

Téma: Ropné plasty se mezi uvědomělými spotřebiteli moc nenosí. Daleko více je zajímají takzvané plasty bez ropy. Všudypřítomnými zkratkami PP, PE nebo PET (tedy polypropylenem, polyethylenem a polyethylentereftalátem) je rozhodně neohromíte. Daleko větší ohlas má zkratka BIO. Co všechno se za ní skrývá?

Seriál: Medvěd, ačkoli je největší evropskou šelmou, je z 60-80 % vegetarián. Přesto je předpokladem společného soužití s lidmi adekvátní ochrana hospodářských zvířat. A většinou nebyl medvěd v revíru nikterak vítán. Posledního medvěda na Šumavě, podle oficiálních informací, zastřelili na konci 19. století.

Příhody přírody: V poslední době vyvstala před ohroženému lososovi čavyča nová vážná hrozba. Mají na totiž něj spadeno další ohrožení živočichové – lachtani kalifornští. Ti zdaleka nežijí jen na kalifornském pobřeží Pacifiku a často pronikají po řekách hluboko do vnitrozemí.

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio