Bizoni, to jsou prostě takové divoké krávy. Kde je můžete u nás vidět na vlastní oči?

6. březen 2016

Bizoni jsou největší savci amerického kontinentu. Tělo jim pokrývá krátká hnědá srst, která na trupu přechází v delší chlupy. Poznáte je i podle charakteristického hrbu, který tvoří trnové výběžky společně s mohutným svalstvem. Vidět bizony můžete i na několika místech v České republice, jednu z farem navštívil u malé obce Vápenka na Náchodsku redaktor Václav Plecháček.

„Luďo, Luděnko, pojďte," Tereza Štěpánková svolává bizony. Okamžitě se dali do pohybu. mají chuť na něco dobrého.

„Mají oves s jablky. Ta jsou nalámaná, protože celá jablka nemohou, protože jsou přežvýkavci. Mohli by se celým jablkem udusit. Je to prostě taková divoká kráva," usmívá se Tereza Štěpánková.

Čtěte také

Buzoni ale nebučí, vydávají jen takové hučení.

Tereza Štěpánková všechny své svěřence pozná. A oslovuje je jménem: „Tady je Carlos, tady Láska, támhle je Boženka, Lůďa. Každý má jiný tvar hlavy i osrstění. Jsou prostě každý jiný."

Bizoni prý umí velmi rychle utíkat, je to pravda?

Chovatel bizonů Jiří Votava to potvrzuje: „Mohou utíkat až padesátikilometrovou rychlostí za hodinu. Někdy i víc. Občas tam mezi ně vjedeme na koních. A koně si drží tak 10 metrů od bizonů odstup. Protože vědí, že bizoni mají rychlejší start než oni. Je to neuvěřitelný, protože vypadají jako takový neohrabaní medvídci. Krávy jsou menší, ale takový býk má tunu."

Bizoní maso je prý velmi zdravé!

Američané z jejich masa většinou dělají takovou fašírku, jako sekanou či mleté maso.Jiří Votava, chovatel bizonů

„Ano, mají maso bez cholesterolu. Chuťově je to něco mezi hovězím a divočinou. Takový namíchaný jelen s krávou když to máte na talíři. Ale j eto dobré, hodně dobré. Navíc zužitkujete všechno. Ale když vyberete takové to libové maso, tak to je vynikající steak nebo cokoliv," říká Jiří Voatava.

Vidět bizony můžete i na několika místech v České republice, jednu z farem navštívil u malé obce Vápenka na Náchodsku redaktor Václav Plecháček

A jsou bizoni nebezpeční?

„Určitě by měli být lidé opatrní. Protože jsou to divoká zvířata. Když být cítí nebezpečí, tak to stádo ochraňuje. A když má kráva tele, to bude tak v květnu, tak to je ještě daleko nebezpečnější. Když má telátko, tak jej prostě hlídá. A dovede skákat pěkně do výšky. Na svou váhu jsou velice hbití."

Z ranče Kalop ve Stárkově se s vámi loučí redaktor Václav Plehcáček.

autor: PLE
Spustit audio