Black Hornet - malý špionážní bezpilotní vrtulník

16. červen 2015

Norská firma Prox Dynamics vyvinula pro vojenské a speciální účely velmi malý dron s názvem Black Hornet (Černý sršeň) s typovým označením PD-100. Tuto nejmenší “létající profesionální špionážní kameru” na světě v současnosti při svých bojových operacích používá britská armáda.

Někdy se tomuto typu dronu také říká “osobní průzkumný systém” (Personal Reconnaissance System). Black Hornet má včetně tří kamer hmotnost pouhých 18 gramů a měří asi 16 centimetrů na délku, přičemž průměr rotoru vrtulníku činí 12 centimetrů. Ve vzduchu vydrží Black Hornet asi 25 minut, je schopen se svou řídicí základnou komunikovat bezdrátově až na vzdálenost 1500 metrů a jeho standardní rychlost činí asi 10 metrů za sekundu (36 kilometrů za hodinu).

Mezi jeho hlavní úkoly patří obhlídka okolního terénu a vyhledávání specifických objektů, přičemž je schopen operovat i v noci, za pomoci termální kamery. Britská armáda například s jeho pomocí hledala v Afghánistánu v terénu nepřátelské odstřelovače. Kromě vizuálního řízení na dálku pomocí přenosu obrazu z kamery k řídicí základně, je Black Hornet schopen létat i v autonomním režimu, pomocí autopilota a vestavěného přijímače GPS. Umí také létat podle předem stanovené dráhy nebo se vznášet v blízkosti cílového místa či objektu.

Dron Black Hornet používá při svých bojových operacích britská armáda

Systém je dodáván najednou ve dvou exemplářích, společně s řídicí základnou a dálkovým ovládáním, které lze obsluhovat jednou rukou. Na dálku lze měnit úhlové natočení kamer, přičemž lze nahrávat přenášené živé video či pořizovat statické snímky. Kromě bojového nasazení lze osobní průzkumný systém Black Hornet také použít při letecké inspekci různých staveb a provozů, třeba během mimořádných situací v jaderných elektrárnách nebo chemických provozech. Celý systém o hmotnosti 1,3 kilogramu je lehce přenosný, vejde se i s řídicí základnou a kontrolním displejem do větší kapsy a je připraven k letu do jedné minuty.

Black Hornet patří k nejmenším dronům na světě

Black Hornet smí být prodáván pouze vládám a vládním institucím a stojí nemalou částku 125 tisíc dolarů. K jeho příslušenství patří ještě systém pouzder a pásků k fixaci ovládacích prostředků na tělo obsluhy a velká externí anténa. V současné době jej testují i speciální jednotky USA. Přes své malé rozměry však Black Hornet není zcela nejmenším dronem na světě.

Zdroje: Prox Dynamics, BSS Holland, DefenseOne, Popular Science 1, Popular Science 2

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio