Blíží se humanitární krize, tvrdí o stavu na řecko-makedonské hranici zástupce OSN

Evropští politici usilovně hledají cestu ke zmírnění migrační krize. Budou se jí věnovat také v pondělí na summitu Evropské unie a Turecka. Právě z této země stále připlouvají k řeckým ostrovům další utečenci. V cestě z Řecka jim ale brání uzavřená hranice s Makedonií. Tamní policie pustí do země jen méně než 300 lidí denně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci čekají v táboře na řecko-makedonském pomezí, zda se dostanou za hranice

Uprchlíci čekají v táboře na řecko-makedonském pomezí, zda se dostanou za hranice | Foto: Tea Veseláková | Zdroj: Český rozhlas

V uprchlickém táboře na řecko-makedonské hranici se tísní už na 12 tisíc lidí. Babar Baloch z Úřadu vysokého komisaře OSN čeká, že jich bude dál přibývat.

„Blížíme se k humanitární krizi. Situace je neudržitelná a Evropská unie by měla Řecku pomoct s budováním dalších center," upozornil.

Řecku sice chybí kapacity, ale například menší tábor, vzdálený jen 20 kilometrů od hraničního přechodu, zůstává skoro prázdný. Utečenci se stahují k hranicím v naději, že je Makedonie brzy otevře.

Opatření pro zvládnutí migrační krize | Foto: Český rozhlas

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme