Blíží se start digitální televize DVB-T2. Co proces přinese, vysvětlí odborná konference

1. duben 2016

Na jednom místě se sejdou všichni, jichž se druhá televizní digitalizace přímo dotkne.

V České republice začne v následujících měsících, pravděpodobně na podzim, vysílání ve standardu DVB-T2. Tato skutečnost si pochopitelně vyžádá, aby diváci vyměnili své televizory, případně set-top-boxy za nové, protože původní distribuce DVB-T není schopna vyhovět nárokům v budoucnu na vyšší obrazovou kvalitu a kvůli rozvoji rychlých mobilních sítí je třeba taktéž uvolnit pásmo 700 MHz. Na všechny otázky související s přechodem by měla odpovědět odborná konference „Televizní digitalizace 2.0“, která se bude konat ve čtvrtek 14. dubna v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu v ulici Na Františku 32. Veškeré potřebné informace je možné najít na webu http://dvbt2.taktiq.com/.

„Na jednom místě se sejdou všichni, jichž se druhá televizní digitalizace přímo dotkne. Konferenci jsme naplánovali na termín, kdy by se touto problematikou měla zabývat i vláda. Z meziresortního připomínkového řízení totiž do Úřadu vlády dorazí návrh Strategie rozvoje terestrické televizní platformy v České republice,“ uvedl Jan Potůček, odborný konzultant agentury TAKTIQ Communications, který bude akcí provázet jako moderátor. Na konferenci vystoupí zástupci operátorů vysílacích sítí, provozovatelů televizního vysílání, státních regulačních orgánů i výrobců a prodejců televizní techniky. Akci zahájí a úvodní slovo pronese ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Konference Televizní digitalizace 2.0 se dělí do dvou tematických bloků. První se zaměří na legislativní změny, které musejí předcházet samotnému zahájení vysílání ve standardu DVB-T2, a také na časový harmonogram celého procesu. V této části konference vystoupí předseda expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Dvořák, náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný, ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka, majitel společnosti Digital Broadcasting Radim Pařízek, vedoucí projektové kanceláře České televize Pavel Hanuš a ředitel sekce regulace Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert.

Druhý blok konference zacílí spíše na spotřebitele a dotkne se otázky certifikace televizních přijímačů vhodných k příjmu vysílání DVB-T2 v České republice, jejich dostupnosti na českém trhu a zamýšlené státní informační kampaně k přechodu na DVB-T2. V tomto bloku promluví předseda expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Dvořák, produktový manažer společnosti Samsung Libor Bauer, ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka, předsedkyně představenstva společnosti Nielsen Admosphere Tereza Šimečková, technický ředitel České televize Ivo Ferkl a zástupce společnosti Euronics. Web Digitální rádio je jedním z mediálních partnerů akce.

autor: lukpo
Spustit audio