Bobři se vracejí do naší krajiny. Někteří lidé to vítají, jiní z toho ale radost nemají

11. únor 2016

Bobr evropský se vrací do České krajiny a působí problémy. Největší počet těchto hlodavců je v současné době na Moravě, ale pozvolna se rozšiřují i do dalších oblastí republiky. Někteří jejich návrat vítají, ale například rybáři, vodohospodáři, nebo zemědělci z toho rozhodně radost nemají.

„Ta situace je taková, že bobr se šíří na místa svého historického výskytu. Dá se říci, že na Moravě je to osídlení už celoplošné a na území Čech asi můžeme čekat, že do 5 či 10 let bobr obsadí pro něj vhodné biotopy," říká Jana Uhlíková z Asociace na ochranu přírody a krajiny.

Bobři u nás nemají přirozené nepřátele, navíc jsou chráněni a tak se jejich počet stále zvyšuje. Má to ale háček.

Čtěte také

Podle Jany Uhlíkové je totiž bobr takzvaně konfliktní zvíře: „V podstatě jeho věškeré životní projevy se můžou dostat do konfliktu s lidmi. To znamená tím, že on přijímá potravu, což jsou dřeviny a byliny, tak může způsobovat škody na lesích a zemědělských plodinách. Tím, že si hrabe nory, tak může narušovat protipovodňové hráze a rybniční soustavy. A tím, že si staví hráze na tocích, tak může ty přilehlé pozemky zaplavovat."

Tím, že bobr zadržuje a přináší vodu do krajiny, tak přináší i všechny organismy, které jsou na tu vodu vázané.Jana Uhlíková z Asociace na ochranu přírody a krajiny

Zároveň ale dodává, že je bobr pro přírodu i prospěšný: „Ten jeho přínos je jednoznačně pozitivní. Začíná už to tím, že bobr zadržuje v krajině vodu. Což v případě prognóz malého množství srážek nebo výkyvu počasí, může být docela zásadní a důležitá informace."

Bobři jsou v ČR chránění, lidé kterým tito hlodavci poškodili majetek mohou ale žádat na krajském úřadě náhradu škody.

„Náhrady škod jsou možné. Jsou to škody, které bobr působí na dřevinách a na zemědělských plodinách. Současně, když jeho výskyt komplikuje lesní a zemědělské hospodaření, tak ta náhrada je také možná," dodává Jana Uhlíková.

Bobr evropský

V Hradci Králové se kvůli rozšiřování bobrů konala i odborná diskuze, na kterou přišli především zástupci obecních odborů životního prostředí, ale také myslivci, rybáři, nebo ekologové.

Jak dodává hlavní organizátor akce Jan Nový: „Ten seminář je už tuším osmým v řadě. My pořádáme semináře ve vícero krajských městech. Protože jsme přesvědčeni, že veřejnost má málo informací. Jsme přesvědčeni, že lidé mají obavy z konfliktů s některými druhy zvířat, která se do naší krajiny vrací. A jsme také přesvědčeni, že ten konflikt je řešitelný, ale musíme se o něm všichni navzájem bavit a navzájem se informovat o situaci."

V roce 2008 prý na území České republiky žilo podle velmi hrubých odhadů asi 1000 bobrů, nyní jich může být až šestkrát tolik. Přesné číslo se ale prý zjistit nedá.

autor: zen
Spustit audio