Boj proti těžbě uhlí bude tvrdší než doposud

9. srpen 2012

Karviná nebo Frenštát pod Radhoštěm - to jsou místa, kde se už delší dobu ozývají protesty proti rozšíření těžby uhlí. Právě dnes uzavře společnou dohodu většina místních organizací, které proti těžbě bojují. Setkají se v Trojanovicích na úpatí Beskyd.

Kolem pouhých tří slov rozšíření těžby uhlí je čím dál více dusno. Není to tak dávno, co do tohoto kolotoče vstoupila i organizace Greenpeace.

„Nebudeme vyjednávat s nikým, kdo má čas na to, aby překonával ploty, aby omezoval cizí majetek,“ řekl před časem při blokádě Dolu Frenštát aktivisty z Greenpeace mluvčí těžební firmy OKD Stanislav Sobol.

Obsazení věží nevyužívaného Dolu Frenštát vzbudilo velké vášně i mezi obyvateli v okolí. „Já se tam taky půjdu postavit, aby tam nekopali,“ řekla nám tehdy frenštátská obyvatelka.

Anebo Karviná. Přesvědčí těžaři nespokojené obyvatele, aby se pod zemí dobývalo ještě více uhlí? Ján Fabián z vedení OKD ujišťuje, že udělá všechno pro to. „Pokud nenajdeme společnou rozumnou řeč, tak se nedohodneme.“

Společnou řeč dnes najdou v Trojanovicích sdružení občanů, aktivisté a další organizace. Jak ostrá bude, prozradí oni sami po vytvoření takzvané Koalice iniciativ.

autor: mrk
Spustit audio