Bojový laser propálil kapotu a motor auta

11. březen 2015

Firma Lockheed Martin demonstrovala schopnosti svého laserového bojového systému ATHENA na funkčním lehkém náklaďáčku. Laser propálil jeho kapotu a vyřadil z činnosti jeho motor.

Firma tím dokázala, že možnosti podobných laserů se neustále zvětšují. V této zbrani použitý vláknový laser využívá k zesilování optického záření přímo světlo přivádějících optických vláken, obohacených o prvky vzácných zemin. Celý laserový bojový systém ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) o výkonu 30 kilowatt je poměrně rozměrný a těžký. Kapotu auta se mu podařilo propálit během několika desítek sekund, a to na vzdálenost zhruba půldruhého kilometru. Auto bylo připevněno ke konstrukci a natočeno kapotou motoru směrem k přicházejícímu paprsku. Jeho motor běžel, avšak po zásahu laserem se zastavil. Není náhodou, že byl k těmto testům vybrán podobný druh auta, jaký běžně používají ke své dopravě ozbrojené jednotky Islámského státu nebo různé milice, totiž malý užitkový vůz typu pickup.

Firma Lockheed Martin v tomto směru nyní spoléhá na další rozvoj a zlepšování parametrů vláknových laserů, aby je bylo později možno montovat na letadla, vrtulníky, lodě a nákladní auta. V tomto vláknovém laseru vědci použili spektrální kombinaci paprsků jednotlivých základních laserových modulů do jednoho výsledného silného paprsku, což dalo vznik mnohem drtivějšímu účinku zbraně, než by mělo pouhé současné použití několika samostatných laserových modulů o výkonu 10 kilowatt. Laserová zbraň ATHENA pracuje v rámci obecného zbrojního systému Area Defense Anti-Munitions (ADAM), který byl v minulosti použitý ke zkouškám jiných laserů proti malým vzdušným a námořním cílům. Vlastní laserová část ATHENY nese název Accelerated Laser Demonstration Initiative (ALADIN).

Bojové lasery není jednoduché ani levné vyvinout, avšak už jednou hotová laserová zbraň má oproti ostatním zbrojním systémům velmi malé provozní náklady, které jsou zhruba na úrovni spotřebované elektrické energie.

Zdroje: Phys.Org, Popular Science, FoxNews, Lockheed Martin

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio