Bonus pouští v High Five nehiphopový rap Radioinactive i OTK

18. duben 2014

Martin Hůla alias rapper Bonus v současnosti věnuje víc času hudebním workshopům v kulturním centru Plechárna na Černém Mostě v Praze než vlastnímu hraní. Uskupení Angel Mafia nebo Cincinaty o sobě dávají pod jeho patronátem stále víc vědět. V dalším díle rubriky High Five vzpomíná na bělošský folkový rap Radioinactive nebo na první desku OTK Kot z roku 1998. Řeč přijde i na konceptuální trojalbum o lásce 69 Love Songs od Magnetic Fields.

Fleetwood Mac – Tusk
To je deska, která je stejně stará jako já. Nemám moc rád ty jiný věci Fleetwood Mac, tady ta mě nějakým způsobem baví. Působí na mě dobře, takovým uklidňujícím dojmem. Jsou to výborný písničky a hlavně jsou tam skvělý bubny. Poslouchám hrozně ty bubny, jednak jak jsou nahraný, ale vůbec i ty bicí linky jsou podle mě mimořádně dobrý.

Radioinactive – Free Kamal
Tuhle desku natočil chlapík, co si říká Radioinactive, společně s producentem Antimc a vyšlo to na Mush Records. Pro mě to byla důležitá deska z takovejch těch bílejch nehiphopovejch rapů. Myslím si, že nevychází z těch hiphopovejch klišé, je víc ovlivněná nějakým písničkářstvím nebo folkem.

Benji Hughes – Love Extreme
Třetí deska se jmenuje Love Extreme a natočil ji zpěvák, kterej se jmenuje Benji Hughes. To je takovej hipík. Takovej tlustej, vousatej chlápek s dlouhejma vlasama, kterej strašně krásně zpívá a píše úplně výborný písničky. Myslím, že má taky skvělý texty. Deska vyšla na countryovým labelu New West Records, ale je hodně soulová.

03106600.jpeg

Magnetic Fields – 69 Love Songs
Nejsem velkej fanda Magnetic Fields, ale 69 Love Songs je pro mě asi osobně důležitá deska, nebo trojalbum. Líbí se mi ten koncept, jakože je to naplněný. Neznám přesně to pozadí, jestli to byla nějaká sázka, že někdo napíše 69 písniček o lásce.

OTK – Kot
Poslední deska je česká, jsou to OTK a jejich album Kot. Vyšlo v roce 1998. Asi je to taky hodně osobní, protože v tý době bylo pro mě strašně důležitý potkávání se s Ondřejem Ježkem. Jakože jsme spolu nějak hodně hráli… nebo ne hodně, ale občas a vždycky to pro mě bylo nějakým způsobem určující. Ale myslím si, že ta deska je zároveň nejlepší z těch desek OTK, protože drží pohromadě a je taková jednoduchá. Asi nejjednodušší z toho, co všechno udělali.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.