Boří mýty o dětské nevinnosti. Výstava Lubomíra Typlta v Liberci

V galerii Prostor 228 v Liberci zahájil svou výstavu rodák z Jilemnice Lubomír Typlt. Malíř, který žije střídavě v Praze a v Berlíně, studoval umělecké školy v obou zemích. Jeho intenzivně barevné obrazy boří představy o roztomilosti dětí, právě ty jsou totiž autorovým nejčastějším tématem. Typltův pohled na dětské tváře je velmi osobitý.

Typlt demaskuje zavedené klišé o dětském věku nevinnosti. Vrací nás do předromantické představy, že děti jsou malí dospělí, že je to svět plný strachu, napětí a úzkosti. Ondřej Jerman, kurátor

Hlavním motivem obrazů Lubomíra Typlta jsou postavy dětí. „Zajímá mě sledování hranice, kdy je dítě vychovávané společností a přitom v sobě má ty přirozené agresivní pudy, které nějak kočíruje,“ popisuje malíř.

„Hraju si s ambivalentností výrazu, který může na jednu stranu vyvolávat děs. Snažím se, aby byly obrazy kontaktní, aby se pohledem zaměřily na diváka,“ pokračuje umělec.

Typltovy obrazy a kresby doslova hrají všemi barvami. „V určité barevnosti vypadá věc pozitivně, ale když nastoupí kontrastní barva, celý výjev má najednou jiné vyznění. Zneklidňovat, to je to, co hledám na výtvarném umění,“ říká Typlt.

Typlt vystavuje v liberecké galerii Prostor 228

„Lubomír Typlt demaskuje zavedené klišé o dětském věku nevinnosti. Vrací nás do předromantické představy, že děti jsou malí dospělí, že je to svět plný strachu, napětí a úzkosti,“ říká kurátor výstavy Ondřej Jerman.

Výstavu L. Typlta můžete v galerii Prostor 228 vidět až do 31. října.

Dílo L. Typlta
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio