Boskovickou alej čeká radikální kácení, prodlouží jí to život

4. září 2012

Historickou lipovou alej Svatopluka Čecha v Boskovicích čeká radikální obnova. Zhruba pětinu letitých stromů podél cesty ke hřbitovu nechá město vykácet a vysadit za ně náhradu, zbytek dřevin odborná firma prořeže. Obnova aleje začne příští rok a přijde na více než jeden a půl miliónu korun.

“Lipové stromořadí pochází z roku 1908, kdy je vysázel tehdejší Okrašlovací spolek,” upřesnila boskovická místostarostka Jaromíra Vítková (KDU-ČSL). Tehdy bylo vysazeno celkem 190 kusů lípy velkolisté. Dnešní podoba aleje je zkrácena o výstavbu v ulici Sv. Čecha. Při inventarizaci aleje, která proběhla v roce 2010, bylo napočítáno celkem 108 ks stromů, z toho 106 lip.

Alej Svatopluka Čecha v Boskovicích

Plánovaná obnova aleje bude znatelná, podle slibu radnice ale proběhne citlivě. Odstraněny budou výrazně poškozené a vysoce rizikové dřeviny, a to včetně pařezů. Alej bude doplněna výsadbou nových lip velkolistých, a to na místech původních stromů a ve vhodných mezerách. „U rizikových stromů bude instalováno 14 kusů pružných vazeb,“ doplnila radnice.

Cílem celého projektu je revitalizace, ošetření, stabilizace a částečná obnova historicky významného stromořadí. „Hlavním důvodem navrženého opatření je snaha o maximální prodloužení životnosti celé aleje,“ dodala místostarostka Vítková.

autor: Michal Záboj
Spustit audio