Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: horská papája

2. srpen 2013

Horská papája, označovaná také jako babako, je tropickým ovocem rostoucím vysoko v jihoamerických Andách. A právě v tomto období dozrává i ve sklenících ostravské zoologické zahrady, které se zájemcům opět otevřou tuto sobotu.

Babako (Carica pentagona) je křížencem dvou horských druhů „papájí“, a to Carica pubescens a Carica stipulata. V Andách roste na náhorních plošinách Ekvádoru ve výškách až 2000 m n. m. Jedná se o nejodolnější druh rodu Carica. Na rozdíl od tropické papáje (Carica papaya) se plody babaka tvoří partenokarpicky, tj. bez opylení. Díky tomu horská papája bohatě plodí a plody neobsahují semena.

Plody mají mírně nakyslou chuť a příjemnou vůni připomínající směsici jahod, papáje a citronu. Mohou vážit až 500 g. Nejčastěji se konzumují čerstvé. V Ekvádoru se z babaka připravují džusy, sirupy, džemy, zmrzliny nebo želé.

Babako je rychle rostoucí strom, který může dosáhnout výšky až 8 metrů. Pro svou odolnost vůči chladu dobře prospívá i v našich podmínkách. Rostlinu lze pěstovat od jara do podzimu venku či ve skleníku nebo celoročně v zimní zahradě. Během vegetačního období jí nejlépe vyhovuje teplota okolo 25 °C. Neměl by však růst v nevětraných sklenících, kde teplota překračuje 40 °C. Vyžaduje také bohatou půdu na humus a stálé zavlažování. Na podzim před prvními mrazíky je třeba rostlinu přestěhovat na zimoviště, kde by mělo být 4-8 °C, a omezit zálivku.

Zájemci si tuto zajímavou a plodnou rostlinu mohou přijít prohlédnout do skleníků v ostravské zoo, kde proběhnou v sobotu 3. srpna další komentované prohlídky botanického zázemí.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio