Bouře v Červené Hoře poničila několik budov. Zřejmě to bylo tornádo

Obec Červená Hora na Náchodsku včera zřejmě zasáhlo tornádo, tvrdí tamní obyvatelé a přiklánějí se k tomu i meteorologové. Bouře poničila střechy několika budov, srovnala se zemí zděnou stodolu a poškodila alej u cesty do sousední vesnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škody po bouři v Červené Hoře na Náchodsku. Podle místních tu „řádilo“ tornádo

Škody po bouři v Červené Hoře na Náchodsku. Podle místních tu „řádilo“ tornádo | Foto: Josef Ženatý | Zdroj: Český rozhlas

Na místě, kde na kraji obce Červená Hora stála zděná stodola, je od včerejška ruina. Bouře stavbu takřka srovnala se zemí.

Ve stodole byla zemědělská technika, kterou se pokusí majitelé vyprostit. „No a stodolu, tu budeme muset postavit znova,“ podotkl podnikatel Michal Jiránek.

O kus dál zase bouře poničila střechy teletníku, a že se místem silný vítr prohnal, dokládá i polámaná alej podél cesty vedoucí do obce. „Nám to odneslo trampolínu asi 80 metrů,“ popsala další následek větru jedna z obyvatelek obce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Červenou Horou na Náchodsku se prohnalo zřejmě tornádo. Na místě natáčel reportér Josef Ženatý

Místní lidé se shodují, že se jednalo zřejmě o tornádo a přiklání se k tomu i Český hydrometeorologický ústav.

„Z informací, které mám, tak to tornádo bylo. Jednak je to zachyceno na fotografiích a na videích, kde je vidět takový ten rotující oblak, kterému se říká tromba do té doby, než to dosáhne zemského povrchu. A protože to potom nadělo škody typu, že tam je rozbořená nějaké stodola, je tam poškozená střecha zemědělské usedlosti, čili to skutečně zemského povrchu dosáhlo, tak pak už se dá mluvit o tornádu,“ uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Tornáda vznikají křížením studeného výškového a teplého přízemního větru. Rychlost větru v tomto živlu se většinou pohybuje mezi 180 a360 kilometry za hodinu, ale může to být i mnohem více, třeba kolem 600 kilometrů za hodinu. V Česku se tornáda vyskytují spíš výjimečně, pozorována jsou několikrát za rok.

Bouřky se silným větrem, s blesky, kroupami či přívalovými dešti na řadě míst České republiky udeřily včera a předevčírem. Podle vyjádření zástupců pojišťoven půjdou škody na majetku zřejmě do desetimilionů.

Škody po bouři v Červené Hoře na Náchodsku. Podle místních tu „řádilo“ tornádo | Foto: Josef Ženatý

ČRo, Josef Ženatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme