Bouřka poničila plot zoo ve Dvoře Králové, ze safari uteklo několik antilop

Několik menších antilop, vodušek červených, uteklo v úterý večer z areálu safari Zoologické zahrady ve Dvoře králové nad Labem. Mohla za to silná průtrž mračen s bouřkou, která poškodila oplocení. Šest zvířat už pracovníci zoo dostali zpět, teď zjišťují, jestli ještě nějaké nechybí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ZOO Dvůr Králové - voduška červená

ZOO Dvůr Králové - voduška červená | Foto: Lukáš Pavlačík

Pracovníci zoo zvětšili otvor v poničeném plotu a vodušky nasměrovali zpět do výběhu. „Už se nám podařilo šest jedinců zahnat zpátky do safari, ale ještě několik se nám pohybuje v blízkém okolí,“ řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Zoo původně uváděla, že utekla desítka antilop. „V areálu safari máme umístěno 57 vodušek červených, jsou na několika místech, takže jejich spočítání není úplně jednoduché, proto není možné vyloučit, že by ještě jedna či dvě mohly zůstat mimo areál,“ upřesnila později mluvčí.

„V případě, že by se vodušky vzdálily od areálu, prosíme každého, kdo by je zahlédl, aby se ozval na telefonní číslo zoologa Luďka Čulíka 608 143 007,“ žádá o spolupráci obyvatele okolních obcí ředitel zoo Přemysl Rabas.

Příčinou poškození oplocení safari je průtrž mračen, která v úterý 24. května zasáhla téměř celé Česko. Prudký příval vody vyplavil z pole nad areálem safari velké množství bahna. Masa následně provalila dva betonové bloky, které jsou součástí hrazení.

Královédvorská zoo chová zhruba 50 vodušek červených. Jde o středně velkou antilopu, která žije ve střední a jižní Africe. Obývá většinou bažinaté oblasti nebo okolí řek a jezer, kde se živí vodními rostlinami.

ČRo, Ondřej Vaňura, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme