Bouřlivé oslavy i pláč. Před pětadvaceti lety přijali Slováci vlastní ústavu

1. září 2017

Prvního září slaví Slovensko den ústavy. Před pětadvaceti lety totiž poslanci hlasováním o ústavě ve Slovenské národní radě uzavřeli několikaměsíční proces jednání o rozdělení Československa a vzniku dvou samostatných republik.

„Hlasovalo 134 poslanců, pro ústavu slovenské republiky bylo 114 poslanců,” ohlásil tehdejší předseda Slovenské národní rady Ivan Gašparovič. Přítomní tleskali ve stoje.

„Ústava vycházela z francouzského vzoru, někteří navrhovali převzít některé pasáže i ze švýcarské., jiní koketovali s tím vycházet z ústavy válečné Slovenské republiky. Skoro všichni ale pochopili, že v demokratických časech není možné vzít byť jedinou větu z ústavy fašistického státu,” vysvětluje historička Zlatica Zudová-Lešková.

Československo mohlo přežít, říká Milan Kňažko

„Ústava se přeceňuje. I vyhlášení svrchovanosti bylo jen o tom, aby bylo respektované rozhodnutí republiky při konstrukci společného státu,” říká Milan Kňažko, někdejší ministr zahraničí za HZDS v první Mečiarově vládě.


Důvody rychlého rozdělení je třeba hledat v tom, že dva a půl roku od ledna 1990 jednotlivé osobnosti nebo státní orgány neudělaly to, co udělat měly. Problém tu byl, nešlo o federaci, stále se pokračovalo v komunistické struktuře, která nebyla udržitelná.MILAN KŇAŽKO

„Důvody rychlého rozdělení je třeba hledat v tom, že dva a půl roku od ledna 1990 jednotlivé osobnosti nebo státní orgány neudělaly to, co udělat měly. Problém tu byl, nešlo o federaci, stále se pokračovalo v komunistické struktuře, která nebyla udržitelná,” soudí.

Za jiných okolností by podle něj Československo mohlo přežít. „Stejně jako třeba Belgie, Velká Británie nebo Španělsko,” poukazuje. „Chce to mnoho energie a ústupků. Nebyla na to však vůle ani čas, představy byly velmi rozdílné,” dodává.

Přijetí slovenské ústavy 1. září 1992 provázely oslavy. „V parlamentu, ale hořely i ohně a zvonily zvonce. Nezapomeňme ale na to, že mnoho lidí doslova plakalo,” připomíná historička, jak rozporuplně lidé na Slovensku rozdělení Československa přijímali.

autor: jas
Spustit audio