Bowie v novém albu vykročil k jazzu. Blackstar vydává ve svých 69 letech

Skoro deset minut trvá titulní píseň z nového alba Davida Bowieho. Pustit takový song do rádií si může dovolit jen tato anglická hvězda s pověstí věčného experimentátora. Bowieho nová deska s názvem Blackstar vychází tři roky po jeho úspěšné písničkové desce Next Day, kterou prolomil desetiletou nahrávací pauzu. Na desce Blackstar ukazuje Bowie ve svých devětašedesáti další tvář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Bowie

David Bowie | Foto: Sony Music

Platinové, vzhůru trčící vlasy, hlava obvázaná našedlou gázou a v místech pro oči připevněné černé drahokamy. David Bowie se v klipu k písni Blackstar představuje jako věštec sledující na obloze cosi jako zatmění Slunce. Podle hudebního publicisty Miloše Hrocha je přesně tato role Bowiemu vlastní.

„Jeho stylizace do jakéhosi mesiáše může podtrhovat význam pro populární kulturu. Britský bulvár vydání desky spojuje s konspiračními teoriemi o zániku světa, tedy že planeta Země se má navést na jakousi neznámou planetu, má dojít ke kolizi a zániku lidstva. Právě David Bowie má deskou Blackstar před zánikem lidstva nějak varovat,“ říká publicista.

Album není souborem prvoplánových hitů, které si pak ráno budou posluchači pohvizdovat ve sprše. Spíš než pevně daný rytmus čekejme písně natahované saxofonovými improvizacemi.

„Oni vyměnili rock 'n' roll za jazz, což je něco, co Bowie předtím nikdy úplně nedělal. Samozřejmě tam byl saxofon, byly tam dechy, ale tohle je výrazný krok k jazzu, což signalizuje už jen to, že na desku přizval jazzový kvartet, který viděl v nějakém odlehlém newyorském baru,“ dodává Hroch.

Na pětadvacátém studiovém albu Davida Bowieho je pouze sedm písní. Nejnovější umělcova tvář je tedy jazzová, a na albu Blackstar je překvapivé i to, že portrét Davida Bowieho na ní poprvé za jeho kariéru chybí.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme