Bradáčová se nemusí omlouvat Rathovi za výrok o obstrukcích, rozhodl pravomocně soud

Pražský městský soud ve čtvrtek pravomocně rozhodl, že vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za výroky pronesené v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM). Rathovi vadilo, že Bradáčová v debatě označila jeho spor se státním zástupcem Petrem Jirátem za obstrukci. O tom, že se Bradáčová omlouvat nemusí, rozhodl nepravomocně obvodní soud už na začátku června. Exhejtman se odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Filip Jandourek

Rath se domáhal toho, aby se Bradáčová omluvila jak jemu, tak i všem, které svým vyjádřením uvedla v omyl. Obvodní soud pro Prahu 4 ale v červnu rozhodl, že výrok o obstrukci nebyl skutkovým tvrzením, ale pouze hodnotícím postojem.

Soudce poukázal i na to, že jako veřejná osoba má Rath snížené právo na ochranu osobnosti.

Žalobce Jirát dozoruje Rathovo trestní stíhání kvůli korupci. Rath s ním vede spor kvůli Jirátovu vyjádření, že hejtman někde ukrývá stovky milionů korun. Bradáčová v OVM vysvětlovala, že kvůli sporu Jiráta nepožádala, aby měl korupční kauzu na starosti i u odvolacího soudu.

Rath byl loni v létě nepravomocně odsouzen za přijímání úplatků k 8,5 roku vězení, rozsudek ale minulý týden zrušil pražský vrchní soud. Případem se bude znovu zabývat Krajský soud v Praze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme