Brady s Hermanem vystoupili v Show Jana Krause. TV Prima díl neodvysílala, nasadila reprízu

Ve středeční Show Jana Krause jako mimořádný host vystoupil Jiří Brady spolu s ministrem Danielem Hermanem. V pořadu zazněla také ostrá kritika na adresu prezidenta Miloše Zemana z úst asi dvacítky dalších pozvaných osobností. Přestože se díl natáčel už v úterý, Prima na poslední chvíli změnila program. Údajně kvůli pozdnímu dodání vysílací kopie. To ale dramaturgie pořadu popírá. Místo toho televize vysílala několik měsíců starou epizodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Herman se svým strýcem Jiřím Bradym

Daniel Herman se svým strýcem Jiřím Bradym | Zdroj: ČTK

Krok stanice zaskočil tvůrce i účastníky show. Jedním z hostů byla i zpěvačka Anna K. „V médiích ubývá prostoru se svobodně vyjádřit. Mrazí nás z toho,“ řekla pro Seznam Zprávy.

Dramaturgyně Krausovy show Simona Matásková zanedbání ze strany producentů odmítla. „Pořad jsme dodali Primě jako vždycky a teď na to taky koukám, co to je. Zjišťuju, co se stalo,“ prohlásila pro server. Stejně změnu ve vysílání zdůvodnil pro MF DNES i šéf televize Marek Singer. „Jsem v New Yorku, řekli mi, že nastaly potíže s dodáním materiálu,“ uvedl.

Místo nového dílu Show Jana Krause, který televize Prima avizovala, se diváci ve středu dočkali reprízy pořadu dubna 2016. Televize v úvodu doplnila krátkým textovým sdělením, že vzhledem k včasnému nedodání vysílací kopie pořadu zařazuje reprízu.

Ve čtvrtek dopoledne pak televize vydala prohlášení, ve kterém odmítla nařčení s cenzury s tím, že pořad odvysílá ve čtvrtek v hlavním vysílacím čase od 20.15. Pořad ale pravděpodobně nebude obsahovat úvodní vyjádření osobností k 28. říjnu. Úvodní část pořadu totiž podle stanice může porušit zákony o regulaci televizního vysílání. „Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena Radou pro rozhlasové a televizní vysílání jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti,“ napsala Prima v tiskové zprávě.

'Povznesme se nad malost. Odvolejme prezidenta.' Co zaznělo v neodvysílané Show Jana Krause?

Číst článek

Show Jana Krause na svém twitterovém účtu zveřejnilo video Vzkaz z podhradí. To už ale není dostupné. Někteří lidé na Facebooku tvrdí, že celý díl byl ještě v noci dostupný na youtubovém kanálu pořadu. Na svém profilu ho zveřejnil i režisér pořadu Vojtěch Nouzák, který na pořadu běžně pracuje. Toto video už ale není možné přehrát. Režisér v dalším příspěvku ale přiznal, že na tomto konkrétním dílu nepracoval. Na youtubovém kanálu Show Jana Krause je ale stále možné přehrát krátká videa z natáčení.

Neodvysílání natočeného pořadu spustilo velkou vlnu nevole na sociálních sítích. Během natáčení se na pódiu také sešli lidé, kteří kdysi zakládali Občanské fórum. Jedním z hostů byl i novinář Tomáš Klvaňa, který už dopředu na svém twitteru prohlašoval, že se vyjádřil na adresu prezidenta Zemana.

Na internetu se objevují teorie, že se obsah pořadu nelíbil spolumajiteli Primy Ivanu Zachovi, který byl už jednou nařčen ze zasahování do obsahu vysílání stanice. Jeden z fotografů, který byl na natáčení, napsal na svém facebookovém profilu, že neodvysílání nesouvisí přímo s Jiřím Bradym. Pozvaní hosté podle něj ve svých projevech na úvod dílu ostře kritizovali prezidenta Miloše Zemana.

Podle oficiálních promo materiálů Primy se v novém dílu pořadu měli představit Jiří Brady a ministr kultury Daniel Herman, zpěvačka Anna K. a herec Roman Štabrňák. Na začátku pořadu také měly dvě desítky osobností pronést svá osobní přání ke svátku Dne vzniku Československé republiky 28. října. „Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu ve 21.35,“ uvedla televize na svém webu.

Průzkum pro Český rozhlas: V kauze vyznamenání pro Bradyho věří víc lidí Hermanovi než Hradu

Číst článek

Moderátor Jan Kraus zatím celou věc nekomentoval, jeho syn David Kraus ale poznamenal, že „všechno bude". Mimochodem už před středečním večerem zval ke sledování dílu s Jiřím Bradym, s tím, že si ale není jistý, jestli ho Prima vůbec odvysílá.

K události se už vyjádřil také mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Na Facebooku napsal, že „je skandální, že TV Prima neodvysílala pořad o obnovení Občanského fóra."

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme