'Brát je musím, tak to ani nečtu.' Lidé často neví, jaké léky berou. Pomoci má projekt Senior

Čím je člověk starší, tím více léků zpravidla bere. V důchodovém věku není výjimkou ani devět prášků, které senioři musí spolykat každý den. Ukazují to data Státního ústavu pro kontrolu léčiv. A právě v takových případech hrozí, že mix léků může pacientům ve výsledku víc škodit, než pomáhat. Na medikaci u seniorů se proto chce zaměřit nový projekt Senior, který zastřešuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky, prášky, ibalgin, lékárna

Léky, prášky, ibalgin, lékárna | Foto: Fotobanka Unsplash

Lidé často nevědí, na co který lék berou, některé užívají zbytečně nebo ve špatných dávkách. Většinou také věří svým lékařům, že právě oni vědí, co jim předepisují.

„Beru léky na vysoký tlak a na vysoký cholesterol. Příbalové letáky jsem četla, ale doktor řekl, že to brát musím, tak to radši nečtu,“ říká paní Ivana z Prahy.

Klienti domovů důchodců jsou navíc závislí na tom, jaké léky jim dodá personál zařízení. To už dřív potvrdila i Martina Janatková z domova pro seniory v Jičíně: „U nás z celkového počtu 61 uživatelů jsou vlastně dva lidé schopni ty léky užívat a ostatním léky připravují a podávají kvalifikované zdravotní sestry.“

Domovy pro seniory by proto mohly využít takzvaný lékový audit. „Následně, pokud je to možné, i zjednodušení lékového režimu pacientů, sledování nežádoucích účinků nebo také pravidelná revize užívaných léků. V tuto chvíli se jedná o pilotní projekt, jehož účelem je zejména získání základních dat,“ vysvětluje lékový audit Lucie Přinesdomová z Ústavu pro kontrolu léčiv.

Na lékovém auditu spolupracuje praktický lékař, geriatr, ošetřovatelé a farmaceuti. Mezi prvními se do projektu zapojily například domovy pro seniory na Vysočině.

Lékové audity byly ve třech krajských domovech pro seniory – konkrétně v Náměšti nad Oslavou, v Třebíči a Onšově. Mezi hlavní problémy patřilo hlavně to, že ne vždy bylo jasné, proč pacient konkrétní lék bere, špatné dávkování nebo úplná absence léčby některých zdravotních problémů.

Z auditu také vyplynulo, že na jednoho seniora připadá užívání skoro devět léků. Přitom používání už pěti různých léků se považuje za možné riziko. Problémy byly také v užívání zbytečně vysokých dávek antidepresiv nebo naopak chybělo úplně podávání vitaminu D nebo vápníku. Aby byly léky lépe sladěné, tomu by měl právě napomoci už zmiňovaný lékový audit.

Léky berou i mladí lidé. Věnovat se ale seniorům je potřeba, protože u starších lidí fungují některé procesy v těle jinak a člověk potom třeba hůř odbourává některé léky.

„V játrech máme ensematickou výbavu, která se podílí na metabolizaci léčiva. Tan ensematická výbava je změněná, nebude tedy docházet k tak rychlému odbourávání některých léčiv,“ řekla Českému rozhlasu vedoucí oddělení klinické farmacie nemocnice na Homolce Milada Halačová. Některé léky je proto podle ní potřeba dobře dávkovat nebo pacienta při užívání léku sledovat.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme