Brazílie má za sebou první přenos digitálního rádia DRM

29. červen 2017

Digitální rozhlas DRM vyžaduje na straně koncového uživatele vlastnictví přijímače s podporou této technologie. Podobně je pro poslech digitálního rádia DAB zapotřebí přijímač s DAB+.

Úspěšný přenos digitálního rozhlasu DRM v pásmu krátkých vln má za sebou Brazílie. Vysílání proběhlo 28. května na frekvenci 9755 kHz s výkonem pouhých 130 Wattů. Navzdory nízkému výkonu proběhly tyto testy úspěšně. DRM signál se povedlo zachytit například i v Sao Paulu – přibližně osm set kilometrů od vysílače. Co se týká obsahu, přenášena byla rozhlasová stanice Amazon National Radio.

Vysílání proběhlo za účasti brazilského veřejnoprávního vysílatele EBC a klíčových členů DRM z Jižní Ameriky. Další vysílání by podle webu drm.org mělo probíhat v nadcházejících týdnech a měsících. Digitální rozhlas DRM vyžaduje na straně koncového uživatele vlastnictví přijímače s podporou této technologie. Podobně je pro poslech digitálního rádia DAB zapotřebí přijímač s DAB+. Majitelé digitálních rádií DRM mohou vyžívat doplňkové služby, jako je například textový servis Journaline. Systém je populární zejména v Asii.

autor: lukpo
Spustit audio