Brazilský Senát odvolal prezidentku Rousseffovou. Nahradil ji Temer

Dilma Rousseffová už není prezidentkou Brazílie. První ženu v čele země zbavil funkce Senát. V rámci ústavní žaloby, takzvaného impeachmentu, ji shledal vinnou z nezákonných rozpočtových operací, které jí měly zaručit znovuzvolení ve volbách v roce 2014. Pro sesazení hlasovalo 61 z 81 senátorů. Nahradil ji prozatímní prezident Michel Temer, který bude úřad zastávat do konce roku 2018.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilskou prezidentku Dilmu Rousseffovou odvolal Senát

Brazilskou prezidentku Dilmu Rousseffovou odvolal Senát | Zdroj: Reuters

K odvolání prezidentky by stačila dvoutřetinová většina, tedy 54 hlasů.

Proti byli jen zákonodárci její levicové Strany pracujících. Senátoři ale rozhodli, že Rousseffová nepřijde o možnost kandidování do veřejných funkcí, což impeachment předpokládá.

„V ulicích Belo Horizonte, rodného města Dilmy Rousseffové, se ozvaly dělobuchy, houkání aut. Z jednoho okna začala hned po hlasování hrát brazilská hymna a zavlála žlutozelená vlajka,“ popsal atmosféru na místě zpravodaj Českého rozhlasu v Jižní Americe David Koubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jakém stavu se Brazílie nachází, se zpravodaje Davida Koubka a Jana Němce z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE ptala Lucie Vopálenská

Hymnu začali zpívat i odpůrci prezidentky v Senátu.

Rousseffová v pondělí v řeči pronesené před senátory řekla, že rozpočtové operace, které dělala, důvodem k sesazení nejsou. Mají být prý pouze záminkou pro její svržení.

Levicová politička ztratila popularitu kvůli ekonomické krizi a korupčním skandálům. Odvrátila se od ní také velká část její vládní koalice, a to včetně právě viceprezidenta Michela Temera. Ten slíbil ekonomické i politické reformy. Nejdřív si ale bude muset zajistit podporu roztříštěného parlamentu.

Strana pracujících v Brazílii po 13 letech přišla o vládu.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme