Břehy rybníka Pardoubka jsou plné pohádkových postav. Ve vodě na vás dohlédne Parďásek

25. květen 2018
Česko – země neznámá

Rybník Pardoubek na okraji Lázní Bělohradu v Královéhradeckém kraji býval oblíbeným výletním místem s plovárnou. Dnes to tam sice ke koupání už tolik neláká, přesto je toto místo v těsném sousedství lázeňského parku Bažantnice stále oblíbené. K vodní ploše se totiž nastěhovaly bytosti, které jsou součástí pohádkové vycházky kolem rybníku.

Štěrková cesta kolem rybníku Pardoubku, kterou místy střídá haťový chodník, je dlouhá necelé dva kilometry a lemuje ji dvacet tři pohádkových dřevěných plastik. A také cvičební prvky navržené tak, aby si každý, kdo tam přijde, mohl v klidném a pěkném prostředí protáhnout celé tělo.

Rybník ve východní části lázeňského města vděčí za své jméno pravděpodobně "pár doubkům" vysazeným na hrázi. Dnes už jsou z nich statné duby. Pardoubek byl odjakživa letním odpočinkovým místem. Po vzniku lázní sem vedla cesta pacientů, kteří na jeho březích hledali osvěžení.

"Už na počátku minulého století tam byly kabinky pro koupající se návštěvníky. Největší rozmach ale rybník zažil v meziválečném období po roce 1932, kdy tam působil plavčík pan Křančil, hoteliér z Bažantnice, který tam nechal vybudovat plovárnu s půjčovnou loděk, palubou, kabinami na převlékání a s občerstvením. K Pardoubku chodila i lázeňská smetánka a rybník byl centrem letního společenského života," připomíná historii Ladislav Stuchlík, který je ředitelem bělohradského městského kulturního střediska a také spoluautorem informačních tabulí na pohádkové cestě kolem Pardoubku.

V sedmdesátých letech minulého století byl na obou březích vybetonovaný vstup do vody a rozšířena pláž, kolem vysazeny kosatce a provedena parková úprava. Od té doby se ale místo nijak neudržovalo a pozvolna chátralo.

Dřevěný zajíc chytá na prut lelky

V Pardoubku se dnes můžete vykoupat na vlastní nebezpečí, voda ale k nějakému většímu dovádění neláká. O to příjemnější je "pohádková" proměna bezprostředního okolí rybníka. Ladislav Stuchlík vypráví, co tomu předcházelo: "Podle pověsti byl rybník působištěm vyhlášeného vodníka Vodomila Pardoubského, jehož podobu v roce 2005 pro Pardoubek vyřezal Jaroslav Sucharda z Valdic. O několik let později přibyly další pohádkové bytosti od řezbářů Jana Paďoura z Jaroměře a Roberta Musila z Hořic."

Úplně první plastikou u Pardoubku byl Vodomil Pardoubský

Dnes jich na pohádkovém výletě okolo Pardoubku potkáte dvacet tři, přímo v rybníce dohlíží na plavce dráček Parďásek. Dobrotivý obr Parďas vás přivítá s roztaženou náručí a obří pavouk zase sleduje, jestli se návštěvníci chovají k dřevěným plastikám, jak se patří. Stejně jako upír, který vylezl z rakve a číhá. Rak sice leze pozpátku, ale to neznamená, že vás nemůže čapnout za nohu.

Je tu i Peklo, kde si třeba rozděláte ohýnek a opečete buřty, šnek vám taktně naznačí, že čas kolem rybníku plyne pomaleji než jinde, což je výzva k usednutí a k chvíli prožité beze spěchu. Při vycházce si navíc zajistíte slunnou budoucnost, pokud do vykotlaného kouzelného stromu vhodíte lístek se svým přáním.

autor: VaW
Spustit audio