Břetislav Tureček: Kurdové rozehráli velmi nebezpečnou hru! Reálně tam hrozí nové násilí a etnické čistky

22. září 2017

Irácký autonomní Kurdistán poprvé v historii vyhlásil referendum o nezávislosti nad Irákem. Už jen kolem samotného aktu vyhlášení lidového hlasování jsou ale obrovské nejasnosti, natož pak aby byla vůbec řeč o nějakém samostatném Kurdistánu.

„Myslím si, že nakonec žádné referendum nebude,“ říká zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček. Irácký nejvyšší soud referendum zablokoval, dokud nevyřeší stížnost na jeho neústavnost.

Referendum vyhlásil prezident autonomního iráckého Kurdistánu Masúd Barzání. Podle kurdských zákonů ale jemu samotnému vypršel mandát, takže je to ještě složitější. „Teď sice hodně tlačí na pilu, ale asi vzdá. Jeho cílem je něco jiného, ústupky od centrální vlády v Bagdádu,“ tipuje.


Domnívám se, že Kurdistán jako samostatný stát s ekonomickou soběstačností nevznikne nikdy! Břetislav Tureček

Hlasovat by se mělo už v pondělí 25. září. Kurdská vláda chce od Iráku samostatnost, vlastní hranice, vodu a ropu. Jenže, jednotní nejsou ani samotní Kurdové a velký odpor a obavy jejich možná samostatnost vzbuzuje i za hranicemi, nejen v Iránu, Turecku, Sýrii ale i ve Spojených státech.

Hrozí další válka?

Podle Turečka ale Kurdové rozehráli velmi nebezpečnou hru, která uniká pozornosti. „Nemá se totiž hlasovat jen uvnitř autonomie, ale i v místech, kde žije smíšená populace. Kurd vedle Araba nebo Turkomana (Turkména), který se už dnes bojí kurdské hegemonie. A taky už dochází na násilné střety!“

Západ včetně Česka ale poslal tisíce tun zbraní Kurdům, aby bojovali proti takzvanému Islámskému státu (IS). Teď opravdu reálně hrozí, že je použijí proti svým spoluobčanům jiného etnického původu a začnou nové etnické čistky. „Je to velmi nebezpečná situace a jsem hodně zvědavý, jak se k tomu Západ vůbec postaví!!“ Zas se nám začíná opakovat stav, kdy vyzbrojujeme spojence, ze kterého se kvůli vlastním zájmům stane nepřítel číslo jedna.

Národ bez státu

O Kurdech se dnes mluví jako o největším národu světa bez vlastního území. Na důvod se musíme podívat do historie a na dopady 1. světové války. „Po rozpadu Osmanské říše si jejich území rozparcelovali Francouzi a Britové. Tam, kde už tehdy mohl být Kurdistán, se ale taky našla velká naleziště ropy. Nakonec ho zabrali Britové, na Kurdy se nedostalo...“ Kurdistán měl být na území dnešního severního Iráku, poblíž Kirkúku a Mosulu.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio