Brillo - nový operační systém pro internet věcí

8. červen 2015

Vývojáři firmy Google začali pracovat na operačním systému pro všudypřítomnou a drobnou nepočítačovou elektroniku, která bývá zařazována pod všeobecný pojem “internet věcí”. Nový operační systém Brillo by měl mít v této oblasti podobný význam jako Android pro dnešní mobilní přístroje.

Internet věcí je soustava navzájem propojených přístrojů a předmětů denní potřeby, opatřených schopností výměny a zpracování informací z reálného světa. Většinou jde o senzory nejrůznějšího typu, ale počítáme sem i chytré domácí spotřebiče, patřící do koncepce tzv. chytré domácnosti, nebo prostředky pro podporu automatického provozu aut, dopravních systémů či infrastruktury vůbec.

Google zatím veřejnost seznámil jen se základními rysy tohoto systému: bude určen pro elektronické přístroje s malým elektronickým příkonem a slabším hardwarem (čemuž bude muset odpovídat také optimalizace výpočetní činnosti směrem k velmi nízké spotřebě), bude odvozen od stávajícího zavedeného operačního systému Android a bude podporovat bezdrátovou komunikaci typu Wi-Fi a Bluetooth Low Energy. První vývojářskou ukázku můžeme čekat někdy ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Jazyk pro komunikaci přístrojů

Velkou pozornost budou věnovat vývojáři také způsobu komunikace přístrojů z oblasti internetu věcí se stávajícími mobilními výpočetními přístroji a dalšími počítači. K tomu bude sloužit meziplatformní “jazyk”, komunikační protokol Weave, který umožní propojení mezi přístroji, vybavenými systémy Brillo a Android, a propojení s internetem.

Konkrétním důsledkem této komunikace by například měla být automatická detekce přístrojů se systémem Brillo na mobilních telefonech se systémem Android. Weave by měl být také schopen podporovat komunikaci a synchronizaci všech zmíněných přístrojů v cloudu, tedy v rámci serverového zajištění, podpory a zálohy mobilních počítačů a přístrojů z oblasti internetu věcí. Vyloučeno není ani propojení se stávajícími cloudovými službami Googlu. Přístroje z naší domácnosti a jejich funkce pak budeme moci kontrolovat například ze svého mobilního telefonu či přes internet.

Podle všeho bude tato koncepce napojena i na pokročilou učící se technologii chytrého domu zvanou Nest, kterou relativně nedávno Google koupil.

Zdroje: Phys.Org, TechXplore, Developers Google, The Verge 1, The Verge 2, Nest, The Guardian

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio