Británie zřejmě vydá do Česka stíhaného Savova. Budeme se dál bránit, uvedl podnikatelův mluvčí

Británie zřejmě vydá do Česka podnikatele Františka Savova stíhaného v souvislosti s krácením daní a legalizací výnosů z trestné činnosti. Informaci v pondělí potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Ohledně dalšího postupu vydávacího státu odkázala na britskou stranu. Savovův mluvčí Jan Hrubeš říká, že se podnikatel bude proti rozhodnutí dál bránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Savov

František Savov | Foto: archiv Františka Savova

„Britské úřady rozhodovaly o opravném prostředku proti rozhodnutí o vydání obviněného. Rozhodnutí prvoinstančního soudu bylo potvrzeno,“ řekla Zenklová.

Původní vyjádření o tom, že rozhodnutí je nyní zřejmě pravomocné, upravila v tom smyslu, že i otázku právní moci musí zodpovědět Británie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obviněný podnikatel František Savov se bude možná muset vrátit do Česka

Zatím není jasné zda a kdy se stíhaný podnikatel František Savov z Velké Británie do Česka vrátí. Konečné rozhodnutí soudů se může táhnout ještě týdny - zjistil to server Aktuálně.cz. Savov si totiž může podat žádost o právo se odvolat. Pokud by mu britský vrchní soud vyhověl, případ by rozhodoval tamní Nejvyšší soud. Serveru to řekl mluvčí britského vrchního soudu Russel Haye.

O tom, že Savov má být vydán do ČR, rozhodl nepravomocně počátkem loňského července soud v londýnském Westminsteru. Podnikatel, který své obvinění odmítá, se proti verdiktu odvolal. Případ tak řešil soud vyšší instance, konkrétně High Court of Justice, který rovněž sídlí v Londýně.

České ministerstvo spravedlnosti nemá o rozhodnutí bližší informace. „V daném případě neprobíhá extradiční řízení, ale takzvané předání na základě evropského zatýkacího rozkazu. Jedná se o proceduru, která je plně v kompetenci příslušných justičních orgánů členských států, ministerstvo spravedlnosti do těchto řízení nevstupuje,“ uvedla mluvčí úřadu Tereza Schejbalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké budou další kroky k vydání Savova?

V Česku je Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Skupina dále působí na internetu a na knižním trhu. Část titulů Mladé fronty včetně deníku E15 nedávno od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.

V případu Octavian je obviněno 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Část úkonů trestního řízení prováděli policisté v roce 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta.

Čtyřiačtyřicetiletý Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Do první poloviny loňského roku byl stíhán jako uprchlý. V minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen o tom, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v realitách a letecké dopravě.

Ústavní soud loni odmítl jako neopodstatněnou podnikatelovu stížnost proti policejnímu zajištění 648 milionů korun na jeho bankovním účtu. Stejně tak zamítl i Savovovu stížnost proti zahájení trestního stíhání.

Podle Savovova mluvčího Jana Hrubeše se podnikatel bude dál bránit. „Nadále platí, že využijeme veškerých nástrojů obrany, které nám umožňuje evropské právo,“ uvedl Hrubeš pro Český rozhlas s tím, že by to mohlo být u britských i u evropských soudů.

„Disponujeme totiž celou řadou důkazů, které prokazují nezákonné postupy při vyšetřování případu v České republice,“ poznamenal Hrubeš.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme