Brexit posílí roli Německa a Francie. Přijetí eura v Česku oddálí, shodují se ekonomové

Ekonomické dopady britského rozhodnutí vystoupit z Evropské unie odborníci stále jen odhadují. Shodují se ale v tom, že na kontinentě posílí role Německa a Francie, a tím nejspíš i eurozóny. I když doporučují, aby do ní Česko vstoupilo, brexit podle nich přijetí jednotné evropské měny spíš oddálí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výsledky hlasování o brexitu ukázaly na rozštěpení britské společnosti

Výsledky hlasování o brexitu ukázaly na rozštěpení britské společnosti | Zdroj: Reuters

Británie měla od začátku vyjednanou výjimku, že euro přijmout nemusí. Česko je na tom jinak, k přijetí jednotné měny se zavázalo vstupem do unie.

Podmínky by splňovalo, ministerstvo financí a centrální banka ale doporučily termín přijetí eura zatím nestanovovat.

„Já si myslím, že správná reakce na brexit je do eurozóny vstoupit a Evropskou unii upevnit, protože Evropská unie podle mě půjde zpátky k zakládajícím 6 státům – k Beneluxu, Itálii, Francii a Německu,“ říká exministr zahraničí Cyril Svoboda z KDU-ČSL.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přijetí eura v ČR zatím není na pořadu dne, tvrdí čeští politici. Nejdřív musí být jasné, jak bude EU po brexitu fungovat. Natáčel Jaroslav Skalický

„Bude to výzva i pro všechny ostatní, zda se připojí k tomuto tvrdému jádru nebo se zase sami svojí samotíží dostanou na orbit států, které budou kroužit kolem. A to je nebezpečí pro Českou republiku, a proto výzva je teď velmi důrazně a jasně hledat společnou cestu se 6 zákládajícími členskými státy EU,“ dodává.

Za pravdu mu dává viceprezident svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Já se obávám, že brexit povede k tomu, že eurozóna posílí, že evropský motor – to znamená především to německo-francouzské spojenectví – bude mnohem aktivnější a bude se rozhodovat o nové podobě evropské integrace,“ tvrdí Špicar.

„Bylo by skutečně v neprospěch České republiky, kdybychom nebyly u toho, to znamená také kromě jiného v eurozóně,“ dodává viceprezident svazu průmyslu a dopravy Špicar.

11 členů stínové vlády britských labouristů odešlo. Nevěří stranickému předsedovi Corbynovi

Číst článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip je přesvědčen o tom, že britské rozhodnutí přijetí eura v česku spíš oddálí.

„Já jsem proti tomu, abychom urychleně vstupovali do eurozóny, byť bychom splnili podmínky vstupu. V tomto ohledu je pro nás podstatný národní zájem, nikoliv možnosti, která nám Evropa dává,“ popisuje Filip.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka je teď debata o přijetí eura předčasná: „Euro stále není na pořadu dne. Myslím, že se oddálil termín, kdy se o euru začne diskutovat. Teď je třeba počkat jednoznačně na to, až bude jasné, jaké bude budoucí uspořádání Evropské unie, které je zatím s velkými otazníky.“

Merkelová a Hollande se sešli v Berlíně. Radí se o budoucnosti EU

Číst článek

Diskutovat o euru by se podle dalších mělo až ve chvíli, kdy bude jasné, jak dál bude EU po brexitu fungovat.

„To znamená další vzdálení se přijetí eura v České republice, protože zbytek unie bude diskutovat mnoho jiných problémů a nebude asi diskutovat další rozšiřování eurozóny,“ dodává ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme