Britská televize neodvysílá kontroverzní epizodu s Michaelem Jacksonem. Reaguje tak na pobouření zpěvákovy rodiny

Britská televizní stanice Sky se rozhodla stáhnout plánovanou epizodu satirické série Urban Myths, ve které měl v roli zpěváka Michaela Jacksona vystoupit herec Joseph Fiennes. Stanice tak odpověděla na vlnu kritiky, která se po zveřejnění upoutávky k seriálu prohnala sociálními sítěmi. Ke kritice se totiž navíc přidala i Jacksonova dcera Paris-Michael. Podle ní je zobrazení jejího otce silnou karikaturou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský herec Joseph Fiennes jako Michael Jackson v sérii Urban Myths

Britský herec Joseph Fiennes jako Michael Jackson v sérii Urban Myths | Foto: Repro YouTube.com

„Neskutečně mě to uráží, jako asi spoustu lidí. Je mi z toho upřímně špatně,“ publikovala Paris-Michael na svém twitterovém profilu po zhlédnutí upoutávky, ve kterém Jacksona ztvárňuje bělošský herec Joseph Fiennes s falešným nosem a bradou.

„Rozčiluje mě, jak se (tvůrci) očividně úmyslně snažili, aby to uráželo nejen mě, ale i mého otce a kmotru Liz (Elizabeth Taylorovou, pozn. red.). To nemají ani trochu respektu? Oba dlouhá léta potili krev a slzy, aby po sobě mohli zanechat tak hluboký a pozoruhodný odkaz. Hrozné ztvárnění…“

K Paris-Michael se přidal i Jacksonův synovec Taj. „Nenaštěstí tohle je, s čím se má rodina musí potýkat. Nedokážu ani popsat, jak nehorázná urážka to je,“ napsal Taj Jackson na sociální síti.

Stanice Sky se ale brání, že je sérii Urban Myths nutno brát jako komedii a ne jako životopisné dílo. Kritiku Jacksonovy rodiny ale nebere na lehkou váhu, a proto se rozhodla epizodu stáhnout.

Whitewashing Jacksonovy role

Už samotné obsazení herce Josepha Fiennese vzbudilo kontroverzi. Řada lidí považovala volbu za takzvaný whitewashing, tedy praxi, kdy jsou do rolí nebělošských ras obsazováni bělošští herci. Jiní naopak oponovali, že v roce 2001 už přece byla Jacksonova kůže takto vybělená.

Řečená epizoda série Urban Myths měla ironicky zachycovat údajný společný výlet Michaela Jacksona s herci Elizabeth Taylorovou a Marlonem Brandem v roce 2001. Odvysílána měla být v dubnu.

Další díly sérii zobrazují například situace, kdy boxer Muhammad Ali v Los Angeles zachránil sebevraha nebo kdy hudebník Bob Dylan zaklepal na špatné dveře v londýnské čtvrti Crouch End.

„Jsem černošský Američan“

Michael Jackson v roce 1993 v rozhovoru s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou prohlásil, že je hrdý na svůj černošský původ. Odmítal přitom zvěsti, podle kterých měl žádat, aby jeho dětské já v reklamě ztvárňoval bělošský chlapec. „Jsem černošský Američan. Jsem hrdý, že jsem černošský Američan. Jsem hrdý na svou rasu. Jsem hrdý na to, kým jsem,“ řekl tehdy.

Jackson celý život trpěl vitiligem, tedy kožním onemocněním, kvůli kterému jeho kůže ztrácela pigment. Zemřel v červnu 2009 na selhání srdce.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme