Britská válka s veverkami a dinosaurus, který požíral cykasy

11. březen 2017

Noční minižabky z Indie, nové objevy z chrámu faraona Amenhotepa III., SpaceX a první turistický let k Měsíci.

V pohoří Západní Ghát na jihu Indie objevili vědci v minulých pěti letech sedm nových druhů miniaturních nočních žab. Každá z nich se pohodlně vejde na lidský nehet; některé měří jen něco přes centimetr a patří k nejmenším žábám světa. Právě jejich nepatrné rozměry, skrytý život v neprostupné vegetaci a nenápadný hlasový projev mohou za to, že byly objeveny až teď. Od ostatních žab se vývojově oddělily asi před 80 miliony lety.

Britská vláda vyhlásila válku severoamerickým veverkám popelavým, které zaplavily přírodu Velké Británie a vytlačují z ní domácí veverky obecné, kterým tak hrozí vyhynutí. Britští ochranáři nechtějí veverky střílet, ale pomocí léků sterilizovat samičky, které pak budou několik let neplodné. Populace nepůvodních veverek by se tak měla za pět let snížit z 3,5 milionu asi na 300 tisíc. I tak jich bude dva- až třikrát více, než domácích veverek.

V Argentině našli dobře dochované pozůstatky nového dinosaura – malého isaberrysaura, který žil asi před 168 miliony lety. V místě, kde měl tento živočich střeva, objevili paleontologové dokonce zbytky jeho potravy – části cykasů a rostlinná semena, která, jak se zdá, polykal vcelku. Snad se tak chránil před toxiny, které cykasy obsahují a s nimiž si jeho střevní flóra poradit uměla. Část semen isaberrysauři patrně vyloučili a mohli tak přispívat k šíření rostlin.

Nově objevená indická noční žabka Nyctibatrachus webilla měří na délku jen asi 2 centimetry (foto S. Garg, R. Suyesh, S. Sukesan a S. Biju)

Němečtí archeologové, kteří zkoumají ruiny chrámu Amenhotepa III. v egyptském Luxoru, objevili sochu trůnícího faraona a také šestašedesát fragmentů soch bohyně Sachmet, považované starými Egypťany za zosobnění ochrany a božské moci faraonů. Sochy byly kamenné; panovníkův chrám však neochránily – ještě ve starověku jej zničilo velké zemětřesení. Vědci se snaží zjistit, jak chrám vypadal, aby mohl být částečně rekonstruován.

Soukromá americká společnost SpaceX plánuje na konec roku 2018 „turistický“ výlet k Měsíci, který si předplatili dva zámožní klienti. Bez dalších podrobností to oznámil šéf společnosti Elon Musk. Pasažéři poletí upravenou lodí Dragon, kterou vynese raketa Falcon Heavy. Jako první lidé od ukončení projektu Apollo se přiblíží k povrchu našeho souputníka a zhruba po týdnu přistanou na padáku zpátky na Zemi. Chystat se začnou už letos. Elon Musk se nijak netají touhou předehnat americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA v závodu o Mars, kam by chtěl vyslat astronauty už v roce 2024. Cesty jeho lodí k Mezinárodní vesmírné stanici a Měsíci jsou prvními stupínky tohoto ambiciózního plánu.

Kosmická loď Dragon 2 (Crew Dragon) americké soukromé společnosti SpaceX

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 11/2017, 11. března.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio