Britské Absolut Radio plánuje výrazně ořezat vysílání na středních vlnách

18. únor 2018

Chystané změny musí schválit mediální regulátor Ofcom. Realizovat už by se začít mohly v dubnu letošního roku.

Britská celoplošná stanice Absolute Radio plánuje výrazně omezit své působení na středních vlnách, tedy v rámci amplitudové modulace (AM). Informuje o tom portál RadioWorld. Absolute Radio plánuje nejen snižovat výkon vysílačů na svém známém kmitočtu 1215 kHz, díky němuž je zachytitelné až v České republice, ale některé lokality by měly být dokonce úplně vypnuté. Pokrytí by se tak snížilo s aktuálních 90,5 % britské populace na 85,4 %.

Dee Ford, ředitel skupiny Bauer Media, která danou stanici provozuje, argumentuje u britského regulátora Ofcom následovně: „AM už není to hlavní pro posluchače a středem jejich zájmu. Přestože tato technologie nadále poskytuje cennou službu, jsme v nesrovnatelné situaci oproti stavu, kdy byla původní AM licence navržena.“ Absolute Radio plánuje vypnout dvanáct menších středovlnných vysílačů, jejichž provoz už komerčně ztratil smysl. Naopak další investice mají proudit do digitálního rádia DAB, které stanice zcela otevřeně podporuje. Pokud britská regulátor změny schválí, mohli by být začít realizovány již v dubnu letošního roku.

AKTUALIZOVÁNO 18.2.2018, 14:29 - V původním textu jsme chybně uvedli frekvenci stanice, která je 1215 kHz, nikoliv 1233 kHz. Za upozornění děkujeme čtenáři Ivu Harvánkovi.

autor: lukpo
Spustit audio