Britské ekonomice se po unijním referendu daří dobře, ukázaly první průzkumy

Britskému hospodářství se daří dobře. A to i přes výsledky červnového referenda, ve kterém obyvatelé rozhodli o odchodu země z Evropské unie. Potvrzuje to hned několik ukazatelů, na které se zaměřily nejnovější výzkumy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hodinová věž Big Ben v Londýně, která je součástí Westminsterského paláce (Houses of Parliament), řeka Temže, Westminster Bridge

Hodinová věž Big Ben v Londýně, která je součástí Westminsterského paláce (Houses of Parliament), řeka Temže, Westminster Bridge | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Jedním z hlavních signálů, že se britské ekonomice daří dobře, jsou údaje o nezaměstnanosti. Počet lidí, kteří byli v červenci na podpoře, klesl zhruba na 740 tisíc.

Minulý měsíc byl také velmi dobrý pro menší obchodníky. Nejvíc se dařilo prodejcům luxusního zboží, jako jsou šperky, hodinky nebo boty. Navíc roste i kupní síla Britů a vláda hospodaří s přebytkem.

Důvodem dobrých výsledků může být i slabá libra, která výrazně pomohla britským vývozcům a zároveň nastartovala turistický boom.

Ekonomové ale současné výsledky berou s rezervou a tvrdí, že na celkové bilancování je ještě brzy. Víc podle nich ukážou další průzkumy v říjnu.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme