Britský „nadzvukový chrt“ i chorvatské mořské varhany

8. prosinec 2015

Kongres spojených států povolil americkým občanům těžbu nerostných surovin, které pocházejí z vesmíru. Britové se chytají vypustit na zkušební dráhu „nadzvukového chrta“ a do ulic Londýna malé zásilkové roboty. Už deset let rozeznívají pobřeží v Zadaru „mořské varhany“ chorvatského architekta Nikola Bašiće. Krátké novinky ze světa vědy a techniky Magazínu Leonardo.

Americký Kongres povolil americkým občanům těžbu nerostných surovin v kosmu

Oběma komorami Kongresu Spojených států nedávno prošel mimořádný zákon, který umožňuje americkým soukromým subjektům neexkluzivně získávat a vlastnit nerostné suroviny, pocházející z vesmíru (jeho plný název zní U.S. Commercial Space Launch Competitiveness Act, zkráceně Space Act of 2015). Nakonec tento zákon podepsal i americký prezident Obama. Je to zákon, podporující svobodné podnikání a konkurenci ve vesmíru a obecně také jeho komercializaci. Upravuje také různé soukromě-právní vztahy při kosmických letech. Zákon nese ovšem také příchuť jisté kontroverze, protože se setkává s kritikou jak v rámci akademických a právnických kruhů tak i u mezinárodní veřejnosti, která se dosud cítila být vázána nekomerčním charakterem Mezinárodní smlouvy o vesmíru z roku 1967 (Outer Space Treaty), podle níž žádný stát nesmí vlastnit vesmírné objekty nebo jejich části.

V novém zákonu sice tento zákaz není přímo narušen, ale americkým občanům a firmám je dovoleno např. volně získávat suroviny z asteroidů a Měsíce, vlastnit je, využívat je a obchodovat s nimi. Během příštích 8 let to bude dokonce možné bez jakýchkoliv státních regulací. Výjimkou je případná živá hmota, pokud by byla ve vesmíru někdy objevena. Případné “mimozemšťany” tedy soukromé subjekty podle zmíněného zákona vlastnit nesmějí. Nadále také korporace nebudou moci vlastnit celá kosmická tělesa jako taková, vše bude probíhat ve stylu volného mořského rybolovu na Zemi. Je však otázkou, nakolik bude tento americký zákon respektován v rámci mezinárodního práva. To zřejmě ukáže až budoucí praxe.

Astronaut

Zdroj: Congress, Popular Science 1, Popular Science 2, Popular Science 3, ScienceRecorder, Labroots, Engadget, Scientific American, ScienceAlert, Washington Post, Futurism, Independent, Future Timeline, Wired

Britské tryskově-raketové nadzvukové auto se konečně chystá na zkušební dráhu

Britský tým v čele s konstruktérem Richardem Noblem nyní po 8 letech vývoje a příprav dokončil hybridní auto “Nadzvukový chrt”, v originále “Bloodhound SuperSonic Car”. Auto je poháněno dvěma reaktivními motory. Horní motor je tryskový, od firmy Rolls Royce, a pochází ze stíhačky Eurofighter Typhoon. Spodním motorem je hybridní raketa, která spaluje mj. peroxid vodíku. Samotné pumpy, přivádějící do raketového motoru okysličovadlo, musejí být poháněny motorem z auta Jaguar Land Rover. Společně motory vyvinou výkon o velikosti 135 000 koňských sil, což je ekvivalentní výkonu 180 aut třídy Formule 1. Auto bude přitom asi 15x hlučnější než letadlo Jumbo Jet.

V roce 2016 by tento speciální vůz měl dosáhnout zatím rekordní rychlosti 1280 kilometrů za hodinu a v roce 2017 dokonce cílové rychlosti 1610 kilometrů za hodinu, tedy 1000 mil za hodinu. Pokusy o rekordy se odehrají na dně jihoafrického vyschlého jezera Hakskeen Pan. Maximální rychlosti dosáhne auto za 55 sekund od startu, měřenou míli ujede za necelé 4 sekundy a pak bude muset okamžitě začít prudce brzdit.

Zdroj: CNN, Riding Mode, IndustryTap, IMECHE, Telegraph, Popular Science, Youtube

Malý zásilkový robot od zakladatelů firmy Skype

V poslední době často slýcháváme zprávy o malých létajících robotech, schopných přepravovat drobné zásilky na malé vzdálenosti. Málokdo však vyvíjí pozemní robotická vozítka, která zastanou podobné transportní úkoly, pouze s menší spotřebou energie. Jednou z výjimek je firma Starship Technologies, kterou vytvořili někteří zakladatelé firmy Skype. Její ambicí je vypustit malá šestikolová a nákladní automatická vozítka s názvem Starship do ulic Londýna. Tato vozítka nebudou více než půl metru vysoká a většinu jejich objemu bude zaujímat nákladový prostor s kapacitou až 9 kilogramů nákladu. Zákazník pak bude moci pomocí online aplikace sledovat cestu vozítka na ulici v reálném čase.

Když robot přijede před dveře domu, zákazník robotovi přes internet vyšle příkaz ke zvednutí víka nákladového prostoru a vyzvedne si náklad. Roboty Starship budou také vybaveny dlouhou anténou pro komunikaci a zajištění viditelnosti. Budou se pohybovat nanejvýš rychlostí normální lidské chůze, takže chodci budou mít dost času se jim vyhnout. A budou dopravovat zásilky maximálně do vzdálenosti 3 kilometry od distribučního skladu.

Zdroj: Futurism, Popular Science, Starship Technologies, Youtube, Engadget

Mořské varhany v Zadaru

Chorvatský architekt Nikola Bašić v dubnu roku 2005 vytvořil na mořském pobřeží v přístavním městě Zadaru zvláštní hudební nástroj, který reaguje na pohyby mořských vln. Část mola, dlouhá 70 metrů, připomíná na povrchu stupně mramorového schodiště, ale uvnitř se skrývá systém 35 vyladěných plastových trubek a dutin, který na povrchu končí sadou otvorů. Pokud vlny narážejí na mramorové bloky, stlačovaný vzduch uvnitř nástroje vydává náhodné avšak harmonické zvuky, podobné zvukům varhan.

K rozmanitosti zvuků přispívá také vítr. V noci bývá tato přírodní hudba doprovázena barevnou hudbou, kterou zde její autoři instalovali ve formě svítících barevných dlaždic na povrchu “mořských varhan”. Energii si barevná dlaždicová hudba bere a ukládá ze slunečních paprsků během dne, díky fotovoltaickým článkům a bateriím.

Zdroj: IndustryTap, Youtube, Wikipedia, Bored Panda, Huffington Post

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.