Brkoslavi severní přiletěli na severní Moravu

11. prosinec 2012

Brkoslavi severní žijí na severu Evropy ve Skandinávii, na Sibiři a Dálném východě. V některých zimách zalétají tito pestří ptáci i do střední Evropy, kde vyhledávají jeřabiny, šípky, plody jmelí a nesklizená jablka v zahradách.

Brkoslavi jsou nádherní ptáci o velikosti špačka. Samci i samice mají podobné zbarvení. Jsou načervenale hnědí s výraznou chocholkou, mají černou bradu, hrdlo a černou pásku přes oko. Nejpestřejší je žlutý konec ocasu, žluté konce letek, dvě bílé pásky v křídlech a zvláštní červené ozdoby na letkách. Samci jsou pestřejší a mají širší žlutou pásku na konci ocasu. Díky jedinečnému zbarvení ocasních per a letek dostali od našich předků své zvláštní jméno, které znamená, že jde o ptáky se slavnostním zbarvením brků.

Brkoslavi létají v hejnech ze stromu na strom a často sedají i na antény domů a dráty elektrického vedení. Často se ozývají jemným rolničkově znějícím „sirrr“, podle čehož se dají bezpečně poznat. Občas se objeví i u krmítek, pokud jsou na nich nebo v okolí připravená jablka.

Brkoslav severní

Ochránci a pozorovatelé ptáků jim v zimě předkládají jablka zavěšená na větve stromů, aby je přilákali a mohli je pozorovat. Video brkoslavů severních na zavěšených jablkách si můžete prohlédnout na videokanále Moravského ornitologického spolku:

Video: MOS, Adolf Goebel

Brkoslavi severní jsou nejpestřejší a nejkrásnější ptáci, které je možné u nás v zimě pozorovat, ale ne každému se poštěstí je vidět na vlastní oči. V posledních dnech je zaznamenali ornitologové na severní Moravě a ve Slezsku. Větší hejnka se již objevila v Opavě, v Kravařích, v Ostravě, na Frýdeckomístecku i na Novojičínsku a Bruntálsku.

autoři: Jiří Šafránek , Moravský ornitologický spolek
Spustit audio