Brněnská vila Tugendhat má starší sestru. Secesní Löw-Beer stojí hned naproti

28. duben 2017
Česko – země neznámá

Slavná vila Tugendhat není jediným architektonickým skvostem z první poloviny 20. století, který stojí v Brně za pozornost. Výjimečná je v jihomoravské metropoli také nedaleká vila Löw-Beer. Dnes je jednou z poboček Muzea Brněnska a od loňského ledna si ji mohou prohlédnout i všichni turisté.

„Vila byla postavena v letech 1903 až 1904 pro významného brněnského průmyslníka Moritze Fuhrmanna. Je postavena v krásném secesním stylu, což je patrné hlavně z použitých přírodních motivů, které najdeme na fasádě, na zábradlí anebo na dřevěném obložení. Vila pak dostala název podle dalšího majitele, rovněž významného brněnského podnikatele v průmyslu Alfreda Löw-Beera,“ přibližuje historii vily vedoucí zdejší pobočky Muzea Brněnska Petra Svobodová.

Vila Löw-Beer tehdy předběhla svoji dobu. Tím, jak byla moderně disponovaná, včetně použitých moderních technologií. „Na počátek 20. století to byl nesmírně chytrý dům. Bylo tu mimo jiné vybudované poměrně unikátní teplovzdušné vytápění a chlazení. A na uliční fasádě nejsou žádné svody vody. Hyzdily by totiž fasádu, a tak jsou vedeny vnitřkem domu,“ upozorňuje Svobodová.

„Musíme si navíc uvědomit, že Alfred Löw-Beer byl otcem Grety, provdané Tugendhatové, a financoval její dům, vilu Tugendhat. A díky naší vile věděl, jak má dům dobře fungovat. My ostatně říkáme, že vila Löw-Beer je takovou starší sestrou nebo maminkou vily Tugendhat,“ dodává Petra Svobodová. Zahrady obou vil spolu navíc sousedí, byť zatím nejsou propojené.

Přes 50 let sloužila vila jako internát pro mládež

Vila Löw-Beer je pro veřejnost otevřena celoročně, vždy od úterý do neděle v čase mezi 10. a 18. hodinou. Stálou expozici navíc pravidelně několikrát do roka zpestřují výstavy v zahradním domku, takzvané Celnici. Podrobnosti najdete na www.vilalowbeer.cz.

V samotné vile Löw-Beer výhledově přibude míst, kam se budou moci návštěvníci podívat. „Uvažujeme, že otevřeme druhý návštěvnický okruh a zpřístupníme technické zázemí vily,“ prozrazuje Petra Svobodová.

autor: hon
Spustit audio