Brněnský biskup zahájil Tříkrálovou sbírku, charita varuje před falešnými koledníky

Čtyřem stovkám tříkrálových koledníků požehnal dnes odpoledne brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Ve svatopetrské katedrále tak oficiálně zahájil šestnáctý ročník charitativní sbírky na jižní Moravě. V dalších dvou týdnech bude Česko dům po domu obcházet asi pětašedesát tisíc Kašparů, Melicharů a Baltazarů. Loni v ní koledníci vybrali téměř 90 milionů korun, z toho dvě třetiny na Moravě. Vybrané peníze poslouží lidem bez domova, nevyléčitelně nemocným nebo dětem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříkrálový průvod v Příbrami - koledníci

Tříkrálový průvod v Příbrami - koledníci | Foto: Pavel Pavlas

„Otec biskup často zdůrazňuje, že se koledníci nemají bát nebo nemají být otrávení, když je někdo vyhodí, nebo odmítne. I to se samozřejmě našim koledníkům stává. Ale rok od roku se dá říct, že to je méně častěji. Lidé je spíš vítají a očekávají,“ říká ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Ten také upozorňuje, že mezi koledníky mohou být i podvodníci, kteří tvrdí, že vybírají na dobročinné účely. Za patnáct ročníků sbírky policie řešila čtyři takové případy.

„Pravá skupinka koledníků má zapečetěnou kasičku, to jsou takové ty válcovité nádoby s označením Charity České republiky, a každá skupinka má průkazku. Je tam číslo občanského průkazu vedoucího skupinky. Na požádání se musí tato skupinka legitimovat touto průkazkou,“ upozorňuje Haičman.

Vybrané peníze půjdou například na domácí hospicovou péči pro Mobilní hospic sv. Martina, na vybavení Chráněného bydlení pro osoby s demencí Rajhrad, na rozšíření hodonínského domova pro matky s dětmi v tísni, na azylový dům, denní centrum a noclehárnu pro lidi bez domova v Brně, ale také na obědy pro děti z chudých rodin na Znojemsku. Část peněz připadne i na charitní služby na Vysočině.

Loni dobrovolníci v brněnské diecézi vybrali rekordních 21 milionů korun. Charita vybrané prostředky použila například na letní tábory pro děti ze sociálně slabých rodin, na nákup polohovacích lůžek v domovech pro seniory, na pomoc lidem na Ukrajině, ale pomohla i rodině postižené požárem nebo chlapci s těžkou vadou sluchu.

Tříkrálové pokladničky | Foto: Diecézní charita Litoměřice

ČRo, Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme