Brtnice u Jihlavy nikdy nekončí. Značka na okraji města nemá přeškrtnutý název

15. srpen 2017
Zprávy z

Brtnice u Jihlavy je zdánlivě bez konce. Na výjezdu ve směru na Jihlavu stojí na krajské silnici značka, kde není název města přeškrtnutý. Jeví se tak jako začátek. Správně by tam řidič měl pokračovat padesátikilometrovou rychlostí, což ale policie Českému rozhlasu vyvrátila. Na základě našeho natáčení na místo míří cestáři, kteří značku opraví.

Vydáte-li se z Brtnice severozápadním směrem, tedy na Jihlavu, o konci obce vás informuje značka, která ale běžně stojí na jejím začátku. „Toho jsem si nevšimla, jezdím tudy do práce,“ říká u benzínové stanice paní Eva. Padesát tudy rozhodně nikdo nejezdí, dodává s úsměvem.

Podíváme-li se na značku pozorně, zjistíme, že červenou diagonální čáru původně měla. Dnes to ale při jízdě autem nezachytí téměř nikdo a řidiče, který jede z Brtnice třeba poprvé, to může zmást.

Brtnice, konec a začátek obce

„Nikdy jsem si nevšimla, že ta Brtnice nekončí. Tak je asi až do Jihlavy,“ říká paní Soňa ze sousedních Kněžic.

Silničáři to opraví

Na základě našeho natáčení o nekonečné Brtnici o značce ví i správa a údržba silnic. „Pošlu tam naše lidi,“ slíbil Českému rozhlasu ředitel Jan Míka.

Podle policisty Ondřeje Burdy pravidla jízdy jako v obci, tedy padesátikilometrová rychlost, za touto značkou jednoduše neplatí. „Opravdu se jedná o dopravní značení konec obce. Ukončuje platnost pravidel provozu v obci i tu nejvyšší dovolenou rychlost.“

autor: daz
Spustit audio